Předpověď na zimu podle přírody: Jak bude, napoví i vaše zahrádka

Každoroční debata o tom, jak silná bude nadcházející zima, pomalu přichází. Pro nápovědu se přitom stačí podívat do přírody. Jedním z ukazatelů, který vám napoví, jsou růže. Pokud jsou pěkné, čeká nás pěkný podzim a pozdní nástup zimy.

To, jaká bude nadcházející zima, napoví i další plody ze zahrady, například cibule. "Letošní cibule vypěstovaná v České republice má hodně pevných a tuhých vrstev. Podle toho by se dalo odhadovat, že nás čeká chladná zima," řekla Jana Lapáčková z Českého zahrádkářského svazu.

"Na jihu je letos hodně ořechů. To by také odpovídalo tomu, že zima bude tuhá," přidala Lapáčková. Upozornila ale, že za tím může stát dobré jaro, kvůli kterému byla úroda ořechů bohatá.

[chooze:article;value:522829]

Že následující zima bude krutá, zatím nenasvědčuje chování zvěře. Pokud mají zvířata velké množství tuku, odpovídá to rychlému a krutému nástupu zimy. "Letos mi připadá, že ho mají méně a nejsou ještě tak připravená. Zamýšlel jsem se nad tím u jezevců, kteří nemají sádlo, a to je hodně divné. Tento rok je takový atypický," doplnil myslivec Jaromír Antonov.

Podle Antonova je však stále možné, že zvířata dokážou tuk do začátku zimy doplnit. "Když se to povede a je plodonosný rok, tak to ještě dokážou dohnat. Kdo to nedožene, tak v zimě v mrazu špatně přežívá a slabé kusy hynou, což je účel zimy. Když v přírodě chybí predátor a zvěř je přemnožená, tak zima a nemoci jsou jediný selektivní proces, který probíhá," dodal Antonov.

Teploty hluboko pod nulou zatím neočekávají ani meteorologové. "Zima bude zřejmě teplotně nadprůměrná. Neznamená to ale, že se obejde naprosto beze sněhu v nížinách nebo bez ledových dnů, kdy je teplota trvale pod bodem mrazu," varovala meteoroložka Dagmar Honsová. Sezonní modely velkých evropských a amerických center tak podle ní očekávají relativně mírnou zimu.

Památky hlásí vysokou návštěvnost. Může za to vydařené letní počasí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.