Předzvěst další krize? Koruna byla takhle silná naposledy před tou v roce 2008

Koruna vůči euru posiluje už od poloviny loňského listopadu. Naposledy byla takto silná v červenci roku 2008, kdy zpevnila až na 22,97 CZK/EUR. Na podzim však přišla velká hospodářská krize, kterou pocítil prakticky celý svět.

Česká měna je tak nyní nejsilnější za posledních 14,5 roku, kdy v pátek zpevnila na 23,69 CZK/EUR. Podle odborníků však podobná krize jako před více než desetiletím nehrozí.

[chooze:article;value:484051]

Důvodem posílení je zejména růst úrokových sazeb. "Koruna je silná díky tomu, že předchozí složení České národní banky (ČNB) začalo včas reagovat na inflaci růstem úrokových sazeb, které jsou teď vyšší než v zahraničí," přiblížil pro TN.cz ekonom Pavel Peterka.

"Nicméně ČNB jako taková už několik měsíců prohlašuje, že bude bránit nadměrným výkyvům koruny, což v praxi znamená, že nebude chtít dovolit nějak výrazně ji oslabit," doplnil Peterka.

Právě to zapříčinilo, že je o českou měnu velký zájem a zvýšila se tak poptávka. Koruna i díky tomu posiluje. "Pro zahraniční investory je lákavé nakupovat česká aktiva, na kterých mohou dosahovat vyššího zhodnocení než v případě různých dalších aktiv v eurozóně. Aby mohli nakupovat česká aktiva, tak si musí nejprve koupit koruny," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

"Korunová aktiva nabízí zajímavé výnosy, což podporuje zájem o korunu, což se projevuje i na jejím silném kurzu," poznamenal Peterka.

V krizi už jsme

Podle Křečka navíc Česká republika už v určité krizi je. "Naše ekonomika se dostala do technické recese a pravděpodobně letošní rok bude o nerůstu, respektive v některých čtvrtletích roku budeme svědky propadu naší ekonomiky. Takže v zásadě ta krize tady s námi je," přiblížil.

[chooze:article;value:487746]

V rámci zemí Evropské unie (EU) to však není nic výjimečného. "Jsme malá měna na rozvíjejícím se trhu. Ty malé měny trpí kvůli větší proměnlivosti. Když se stane něco mimořádného, jako začátek války nebo pandemie, tak ty slabší měny mají tendenci oslabovat. Ale v době, kdy se situace uklidňuje, energetická krize odeznívá a s válkou se investoři na trhu naučili žít, tak v tu chvíli zavládá větší jistota. A pak se investoři nebojí vstupovat do menších měn," nastínil Křeček.

Je to výhodné

Mimořádně silné koruny navíc mohou lidé využít. "Zejména ti, kteří například plánují zahraniční dovolenou nebo chtějí v zahraničí nakupovat," má jasno Křeček.

"Silná koruna je výhodná pro dovozce, naopak pro vývozce je to negativum," dodal ekonom Petr Studnička.

Přijde obrat

Podle ekonomů je však nutné počítat s tím, že koruna zase oslabí. "V rámci globální ekonomiky i té české očekáváme zpomalení, které bude následkem negativních dopadů konfliktu na Ukrajině a energetické krize. Očekáváme mírné oslabení koruny proti euru v průběhu roku," je přesvědčený Peterka.

"Mimořádně silný kurz, který nyní vidíme, tady s námi nebude věčně," uzavřel Křeček.

Česká národní banka ponechala stejnou výši úrokové sazby. Podívejte se, co na to říká ekonom:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.