PŘEHLED: Jak strany vidí vyšší odvody OSVČ a podporu pracujících důchodců

Virtuální penzijní konto

Virtuální penzijní konto by mohlo sloužit k tomu, aby lidé viděli, kolik na důchodovém pojištění odvedli a jaký by mohli mít důchod. Podporu má jak u vládní koalice, tak u opozice.

V současné době si lidé mohou na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí spočítat orientační výši důchodu a důchodového věku. Virtuální penzijní konto bylo tématem už za vlády Andreje Babiše (ANO), zásadně by rozšířilo informace o podobě penze u konkrétního člověka.

"Podporoval bych významné rozšíření možností této aplikace pro lidi mladšího věku," řekl k tématu poslanec TOP 09 Miloš Nový. "Zdokonalení současné aplikace MPSV a její propojení se třetím pilířem by nepochybně přispěly k lepší informovanosti veřejnosti," řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

[chooze:poll;value:7a5656a40024de9db8433148cfd716eba282767c;layout:tn_nova]

Pozdější odchod do důchodu

Tématem je i podpora pozdějšího odchodu do důchodu. "Pokud senioři chtějí zůstat na trhu práce, stát by je v tom měl podpořit. Na konkrétních parametrech takové podpory však ve vládní koalici prozatím nepanuje shoda," uvedl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil. Návrh na podporu má ale obecně u TOP 09, STAN a Pirátů pozitivní ohlas, ODS odpověď nezaslala.

SPD například navrhuje, aby lidé, kteří si odloží odchod do důchodu, neplatili odvody a za každý takto odpracovaný rok by dostali vyšší důchod. Oba oslovení ekonomové se k návrhu staví kladně. "Více odpracovaných let by se mělo zvýhodňovat. Všechny nápady, které udrží lidi déle v pracovním procesu, budou vítané," reagoval analytik finančních trhů Next Finance Jiří Cihlář.

[chooze:poll;value:269108f6bdc3013c00d9340295b711f3fe6e1d13;layout:tn_nova]

Vyšší odvody OSVČ

Kromě ODS, která svou odpověď nezaslala, je vládní koalice pro vyšší odvody OSVČ. TOP 09 navrhuje dvě varianty. "Buď se OSVČ dobrovolně rozhodne, že v budoucnu nechce starobní důchod ani související sociální dávky pobírat, pak bych jej odvodové povinnosti zcela zprostil (podobně jako je tomu u nemocenské), nebo OSVČ chce starobní důchod pobírat, pak bych jeho odvodovou povinnost navýšil," vyjasnil Nový.

Naopak SPD je proti navyšování odvodů. "Živnostníci, kteří standardně podnikají na vlastní jméno, na vlastní riziko a na vlastní náklady, by neměli mít zvýšenou sazbu důchodového pojištění," vyložila Šafránková. ANO by chtělo OSVČ motivovat k vyšším odvodům pozitivně. "Typickou ukázkou je námi zavedený model paušální daně, kdy každý paušalista odvádí vyšší než minimální pojistné. V podobném duchu by měla uvažovat i vláda v rámci komplexní důchodové reformy," přiblížila Schillerová.

[chooze:article;value:498416]

Oslovení ekonomové se na vyšších odvodech neshodnou. "Ne, nejsme pro. OSVČ jsou skupinou, která se snaží uživit na vlastní pěst. Tady se musí postupovat velice citlivě, abychom těmto lidem neházeli klacky pod nohy při jejich podnikání," řekl Cihlář.

"Úprava jejich odvodů je namístě, zde je nepoměr mezi vybranými penězi a počtem živnostníků opravdu vysoký. Rozhodně bychom ale neměli mířit k navýšení jedna ku jedné. A stejně důležité je stanovit hladinu tak, aby smysluplně odrážela průměrnou reálnou výnosnost profese," prohlásila ekonomka se zaměřením na pracovní trh Linda Kunertová.

[chooze:poll;value:16048548249e29378853bbc5d8e1f37f3dc70642;layout:tn_nova]

STAN
odpovídal člen důchodové komise
Viktor Vojtko

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Už v současné době je k dispozici na webu ČSSZ důchodová kalkulačka, která ukazuje, jaký důchod může konkrétní člověk očekávat na základě své historie příjmů. Takže prakticky už to existuje a každý si to může po přihlášení u sebe zjistit.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Za STAN odvody rodičům nepovažujeme za úplně vhodné, vedlo by to k dalšímu výraznému deficitu důchodového systému a zvýšení byrokracie. Navíc máme obavy i z toho, že to do určité míry naruší rodinné vztahy.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Ano, například souběžný dobrovolný částečný pracovní úvazek při důchodu je už nyní podporován slevou na sociálním pojištění. Další motivace tímto směrem je za nás žádoucí.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Vyšší zvýhodnění u lidí, kteří později odcházejí do důchodu, je za nás vhodné. Ale tak, aby to celkově mělo rozpočtově neutrální dopad.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Náš názor je, že odvody OSVČ by se měly přiblížit zaměstnancům. Stávající rozdíl je příliš velký. Stále by ale měly zůstat zvýhodněné. Výrazné zvýhodnění by mělo být pro první tři roky podnikání. Poté by se měly minimální odvody přiblížit alespoň k úrovni odvodů zaměstnanců z minimální mzdy.
zdroj: TN.cz

TOP 09
odpovídal poslanec Miloš Nový

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? MPSV již v tuto dobu nabízí prostřednictvím služby IDA orientační důchodovou kalkulačku pro výpočet budoucího starobního důchodu u těch, kteří jsou pět let před dosažením důchodového věku. Podporoval bych významné rozšíření možností této aplikace pro lidi mladšího věku.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Rozhodně ano, jedná se o jeden ze způsobů, jak podporovat zásluhovost důchodového systému.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Rozhodně ano, neboť současný důchodový systém potřebuje navyšovat své příjmy nejenom posunutím věku odchodu do důchodu, ale též skrze zapojení a udržení co nejvyššího počtu ekonomicky aktivních jedinců.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Stejná odpověď jako v předchozí otázce a s doplněním, že v tomto případě, kdy potenciální důchodce důchod nepobírá, by výše podpory měla být vyšší.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? V případě OSVČ se nabízí dvě varianty: a) OSVČ se dobrovolně rozhodne, že v budoucnu nechce starobní důchod ani související sociální dávky pobírat, pak bych jej odvodové povinnosti zcela zprostil (podobně jako je tomu u nemocenské), b) OSVČ chce starobní důchod pobírat, pak bych jeho odvodovou povinnost navýšil.
zdroj: TN.cz

KDU-ČSL
odpovídal místopředseda klubu Jiří Navrátil

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Lidé si mohou výši svého budoucího důchodu zjistit z pohodlí domova již dnes, a to prostřednictvím Informativní důchodové aplikace (IDA). Služba, která již zaznamenala více než milion spuštění, je k dispozici zdarma na ePortálu České správy sociálního zabezpečení.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Asignaci části pojistného pro vlastní rodiče považuje KDU-ČSL za velmi přínosnou. Znamenala by totiž podporu seniorů a do budoucna i další motivaci mladých k založení rodin.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Stát by měl lidem, kteří si nepřejí skončit s prací ze dne na den, zajistit možnost plynulejšího přechodu do důchodu, a to například prostřednictvím podpory zkrácených úvazků. Zvýhodnění těchto úvazků v podobě 5% slevy na pojistném přitom díky KDU-ČSL platí již od letošního února. Sleva, kterou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosadil, se vztahuje mimo jiné právě na osoby starší 55 let.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Pokud senioři chtějí zůstat na trhu práce, stát by je v tom měl podpořit. Na konkrétních parametrech takové podpory však ve vládní koalici prozatím nepanuje shoda.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Aktuální výše odvodů je pro živnostníky nastavena velmi nevýhodně. V budoucnu totiž může zapříčinit, že dostanou velice nízký důchod, což ostatně mnozí z nich zjišťují již dnes. Nejde tu primárně o stát nebo státní rozpočet, ale o zajištění důstojných penzí pro živnostníky. Je třeba si uvědomit, že důstojné výši důchodu musí odpovídat adekvátní výše odvodů v produktivním věku.
zdroj: TN.cz

Piráti
odpovídala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Ano, informovanost o budoucí výši důchodu je pro nás důležitá a prosazovali jsme ji skrze Tomáše Martínka na řadě jednání už v minulých letech. I díky tomu je dnes on-line na portálu ČSSZ možné vidět, jaký vás zhruba v budoucnu čeká důchod. Například OSVČ mnohdy netuší, jak nízký důchod by kvůli malým odvodům dostávaly a že i menší dobrovolné navýšení odvodů by se jim v penzi vyplatilo.
Zároveň by se intenzivnějším informováním předešlo situacím, které se bohužel reálně dějí, kdy až těsně před důchodem lidé zjistí, že za ně zaměstnavatel například před 20 lety neodváděl pojištění. Takovou situaci pak bývá poměrně složité řešit.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? MPSV navrhuje zvýšit důchody seniorům podle toho, kolik jejich potomci vydělávají. Je zde nedomyšlená řada praktických situací. Co se stane, když potomek odejde sám do důchodu nebo musí do invalidního důchodu? Sníží se tím důchod jeho rodičů? Budeme takto trestat v penzi rodiče, pokud se jim narodilo dítě s vážným handicapem, které pracovat nemohlo? A co se stane, pokud potomek zemře?
Piráti preferují rodiny podpořit v době, kdy to potřebují nejvíce. Proto jsme navrhli rozšíření předškolní péče formou sousedského hlídání, pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku, usilujeme o větší dostupnost částečných úvazků a podobně. Je to efektivnější a vyjde to státní pokladnu levněji.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Pro seniory, kteří mají o tuto formu zájem, je již dnešní systém nastaven motivačně. Za Piráty tak dlouhodobě usilujeme o lepší podmínky hlavně pro občany, kteří se rozhodnou jít do penze později a místo toho zůstávají v pracovním režimu.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Je třeba nastavit systém tak, aby ti, kteří chtějí pracovat déle, pro to měli dobré podmínky. Již v minulém období jsme prosazovali, aby se práce v období, kdy by měl člověk nárok na důchod, buď spravedlivě promítla do výše budoucího důchodu, nebo došlo například ke snížení odvodů, které pracující senioři platí na sociálním pojištění. To prosazujeme i nyní.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Nechceme OSVČ nadměrně zatěžovat, systém je nicméně potřeba férově a citlivě vybalancovat. Dnes odvody některých OSVČ nepokryjí ani nejmenší důchod, a doplácejí to tak ostatní občané. Tratí na tom všichni – OSVČ jsou mnohdy překvapeni z nízké výše důchodu, zaměstnanci jsou zase zatížení daněmi a lidé mají tendence odcházet na švarcsystém, kde nemají žádné jistoty, a tratí na tom i stát.
Zároveň je ale třeba se vyvarovat opatření, která by v podstatě zlikvidovala živnostníky s menšími příjmy a odrazovala lidi od podnikání. Jde například o výrazné navyšování odvodů bez toho, aby se férově přenastavil i systém minimálních odvodů podle výše příjmů.
zdroj: TN.cz

[chooze:article;value:496522]

SPD
odpovídala poslankyně Lucie Šafránková

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Jednoznačně ano. Resp. navrhujeme, aby ČSSZ měla povinnost jedenkrát ročně informovat všechny dospělé občany o tom, jak dlouhou dobu dosud odváděli důchodové pojištění, kolik let jim zbývá do povinné hranice pro nárok na starobní důchod a jak vysoký by hypoteticky tento starobní důchod byl při zachování stávající výše odvodů.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Ano. A rozšířili bychom tuto skupinu i o prarodiče.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Jednoznačně ano, ale mnohem výrazněji než dosud. Máme i konkrétní návrhy. Občan, který dobrovolně pracuje i v důchodovém věku, by měl platit výrazně nižší daňové a pojistné odvody, než je současná zákonná povinnost (např. by vůbec neměl platit daň z příjmu). A rovněž by tato skutečnost měla být zohledněna ve výši jeho starobního důchodu. Za každý měsíc či rok odpracovaný navíc v důchodovém věku by se měl starobní důchod citelně zvýšit, minimálně v řádu stovek korun.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Ano, jistě, občané, kteří si dobrovolně odloží pobírání starobního důchodu, ačkoli již na něj mají nárok, by neměli platit vůbec žádné daňové a pojistné odvody a starobní důchod by jim měl být zvýšen dle doby, kterou ho nepobírají, ačkoli by mohli, za každý rok odpracovaný navíc o částku v řádu jednotek tisíc korun.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Nikoli. Živnostníci, kteří standardně podnikají na vlastní jméno, na vlastní riziko a na vlastní náklady, by neměli mít zvýšenou sazbu důchodového pojištění.
zdroj: TN.cz

ANO
odpovídala předsedkyně klubu
Alena Schillerová

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Zdokonalení současné aplikace MPSV a její propojení se třetím pilířem by nepochybně přispěly k lepší informovanosti veřejnosti. A vzhledem k tomu, že dobré informace jsou základem pro dobrá rozhodnutí, by taková platforma přispěla ke zvyšování zájmu o vlastní stáří, a tedy i případným investičním preferencím.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Takové opatření by vedlo k oslabení příjmů systému. Již dnes jsou z odváděného pojistného financovány současné důchody. A kdo chce a má možnost, může své rodiče podpořit už dnes, aniž by k tomu potřeboval změnu zákona.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Současný systém určitou formu podpory pracujícím důchodcům poskytuje. Domníváme se, že hlavní motivací důchodců k práci nejsou dodatečné benefity, a proto by se zájem důchodců o pracovní aktivity příliš nezměnil.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Tato otázka je samozřejmě k diskuzi a měla by být součástí komplexního posouzení v rámci provázaného návrhu důchodové reformy. Nelze ji posuzovat samostatně.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? OSVČ by měly být k vyšším odvodům motivovány především pozitivně. Typickou ukázkou je námi zavedený model paušální daně, kdy každý paušalista odvádí vyšší než minimální pojistné. V podobném duchu by měla uvažovat i vláda v rámci komplexní důchodové reformy.
zdroj: TN.cz

Jiří Cihlář
analytik finančních trhů Next Finance

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? I to by mohlo pomoci, a to z jednoho důležitého důvodu. Jakýkoliv prvek, který bude motivovat lidi ke spoření na důchod, je vítaný. Tady ale musím zopakovat, že po roce 2030 získá na významu při financování důchodů soukromý pilíř – ať už budeme na důchod investovat pod patronací státu, nebo zcela individuálně.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK celkové výdaje na výchovu a výživu dítěte do 18 let dosáhly 1,8 milionu. Kvůli vysoké inflaci budou tyto náklady stále víc stoupat. Ten, kdo vychovává děti, tedy má menší prostor pro spoření na důchod. To by bylo vhodné zohlednit. Musíme si navíc uvědomit, že s klesající porodností by byl český penzijní systém stále složitěji financovatelný. Domníváme se, že děti budou přispívat na důchod svých rodičů – v lepším případě počet dětí zohlední sám stát, v horším případě budou děti vylepšovat důchody svých rodičů a jejich životní standard na vlastní pěst.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Pro stát bude po roce 2030 klíčové udržet lidi co nejdéle na trhu práce. Rozhodně by tedy měli být pracující důchodci podporováni, a to nejlépe výraznými daňovými úlevami.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? I tady platí, že více odpracovaných let by se mělo zvýhodňovat. Všechny nápady, které udrží lidi déle v pracovním procesu, budou vítané.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Ne, nejsme pro. OSVČ jsou skupinou, která se snaží uživit na vlastní pěst. Tady se musí postupovat velice citlivě, abychom těmto lidem neházeli klacky pod nohy při jejich podnikání. Hlavně je potřeba říct, že ani případné zvýšení odvodů pro OSVČ rozhodně nevyřeší trable českého penzijního systému jako celku.
zdroj: TN.cz

Linda Kunertová
ekonomka se zaměřením na pracovní trh

Byli byste pro vytvoření virtuálního penzijního konta, které by lidem ukazovalo, kolik odvedli státu na důchody a jaký mohou očekávat, že budou mít důchod? Netransparentnost penzijního systému je oprávněně kritizována řadou odborníků. Nejenže je nemožné důchodovou výpočetní formuli pochopit, je také téměř nemožné se k ní dostat. Možnost sledování a pochopení toho, jaký člověka čeká důchod, je přece důležitá a měl by na ni mít právo, protože do velké míry může ovlivňovat jeho kariérní rozhodnutí.
Souhlasili byste s tím, že by si mohli lidé zvolit možnost, že by část jejich sociálního pojištění nebo důchodového pojištění šla na účet jejich rodičů či rodiče? Myslím si, že momentálně by měly být diskuze a snahy o reformu zaměřeny na jiné elementy systému, zejména jeho financování (výše odvodů), zjednodušení výpočtů a zlepšení balancu mezi průtokovým systémem a jeho investiční částí a na snížení počtu povinných odpracovaných let pro nárok k penzi, který je momentálně nesmyslně vysoký.
Měli by být lidé, kteří pracují a zároveň pobírají starobní důchod, podporováni? Rozhodně ano, hlavně v momentě, kdy se seriózně diskutuje o navýšení důchodového věku. Lidé, kteří chtějí i v seniorním věku nadále částečně pracovat, by přece měli tu možnost mít bez toho, aby při ní tratili. Při momentálním nastavení zkrácených úvazků se velké části z nich kvůli nízkým mzdám pracovat částečně nevyplatí. Nejde ani tak úplně o odvody, i když ty také hrají svou roli, jako spíš o hlubší příčinu, tedy obecně nízké mzdy. Proto je politika minimální mzdy klíčová v řešení tohoto problému, který se mimochodem netýká jen lidí v důchodovém věku, ale i rodičů pečujících o malé děti.
Měli by mít důchodci, kteří později odchází do důchodu, vyšší zvýhodnění než nyní? Pracující v důchodovém věku jsou pro stát přece přínosem, takže jejich motivace je namístě. Některé země na to jdou daňovými úlevami pro pracující v důchodovém věku, některé země například přetavují tyto nadpracované roky do výše důchodu, stejně jako v ČR. Vzhledem k finanční udržitelnosti celého důchodového systému bychom se měli zaměřit spíše na tu daňovou cestu.
Měly by mít OSVČ vyšší odvody na sociálním pojištění? Ano, úprava jejich odvodů je namístě, zde je nepoměr mezi vybranými penězi a počtem živnostníků opravdu vysoký. Rozhodně bychom ale neměli mířit k navýšení jedna ku jedné. A stejně důležité je stanovit hladinu tak, aby smysluplně odrážela průměrnou reálnou výnosnost profese.
zdroj: TN.cz

Podívejte se na vysílání TN Live k reformě důchodů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.