PŘEHLED: Samosběry pomalu končí. Zjistěte, kam se ještě můžete vydat

​Praha

Biofarma Zelený dvůr z Prahy pořádá samosběr brambor až do 14. října. Sbírat můžete každý všední den od 13:30 do 18:30, v sobotu od 9:30 do 14:30. Za kilogram nasbíraných brambor zaplatíte 10 korun. Parkování je možné přímo u pole, nutné je si s sebou vzít vlastní kyblíky a pytle.

​Středočeský kraj

Ovocnářství Bílé Podolí na Kutnohorsku momentálně nabízí samosběr jablek. Od soboty 30. září se bude sbírat odrůda Gala, II. třída kilogram za deset korun. Sbírá se od 12:00 do 18:00 každý den, včetně soboty a neděle. Je nutné si donést vlastní obaly.

V Obci Vítov na Kladensku pak v Sadech Šrámkovi Vítov nasbíráte jablka naposledy tento víkend. Cena za kilogram je 20 korun. Sbírá se od 9:00 do 16:00.

Farma Vraňany  na Mělnicku láká zákazníky na samosběr brambor, cibule a rajčat. O víkendu mají otevřeno od 10 do 12 hodin. Za kilogram brambor tu zaplatíte 10 korun, za kilogram cibule 15 korun, u rajčat, okurek a dýní je to potom 25 korun za kilogram.

Samosběr jablek chystá o víkendu také Ekofrukt Slaný. Sbírat můžete v časech od 10:00 do 16:00. K dostání jsou odrůdy Braeburn, Idared, Šampion, Gala, Jonaprince, Red Delicious a další. Cena je sedm korun za kilogram při samosběru.

Jihočeský kraj

Sad Lhenice na Prachaticku zahájil samosběr 26. září. Sklízí se odrůda jablek Rozela. Pokud si jablka nasbíráte sami, kilogram vás vyjde na 13 korun. U natrhaných jablek je cena 16 korun za kilogram.

Plzeňský kraj

​V Plzeňském kraji seženete brambory a cibuli na uskladnění například na farmě Křimice v pondělí až pátek od 15:00 do 17:00. Cena brambor je 20 korun za kilogram, u žluté cibule 25 korun za kilogram a u červené 30 korun. "Prosíme, abyste nejezdili příliš brzy (před 15. hod.), a netvořili tak kolony před naší farmou. Vyhneme se tak s případným problémům s policií," uvádí farma na svém webu. Od 9. října bude prodávat také hlávkové a krouhané zelí. Nejedná se o samosběry.

Karlovarský kraj

​Jablka, hrušky a brambory bez samosběru seženete v Karlovarském kraji v Kolowratových sadech. Z jablek je k dostání odrůda Galaval, Rubín a Šampion, cena se liší podle velikosti jablek. Dále jsou k dostání brambory bílé a červené, cena 18 korun za kilogram po 15 kg v pytli. V nabídce jsou také hrušky Lucasovy, cena je 30 korun za kilogram. 

Ústecký kraj

Ovocnářství Kruml má samosběr jablek naplánovaný na neděli 1. října od 10:00 do 12:00. Upozorňuje však, že jablek je letos málo, samosběr proto bude pracnější. V případě zájmu a pro více informací je nutné ovocnářství nejdříve kontaktovat. 

Liberecký kraj

​Sad v obci Sychrov na Liberecku pořádá letos kvůli menší úrodě samosběr pouze v jednom termínu, a to v neděli 1. října. "Připravte si své košíčky, přepravky a pytle, už je to tady!" uvedl sad na webu pro zájemce o samosběr. Ti za kilogram nasbíraných jablek zaplatí 10 korun. Sbírat se bude od 9:00 do 17:00.

Pardubický kraj

​V Pardubickém kraji je možné si nakoupit čerstvou zeleninu například na Statku Malejov, a to ve všední dny a v sobotu. Ceny pro prodej ze dvora jsou 15,50 Kč za kilogram žluté odrůdy brambor Bernina a červené Red Anna. Kilogram cibule vyjde na 23 korun. K dostání je také mák, melouny, nebo krmné brambory.

Královéhradecký kraj

Zemědělské družstvo Libčany na Královéhradecku zahájilo samosběr 27. září, bude trvat až do očesání sadu. Družstvo předpokládá, že naposledy bude možné si jablka nasbírat 8. října. K dostání jsou odrůdy Rubinola a Golden Delicious. Jablka jsou lehce poškozena kroupami. Sbírá se od 8:00 do 16:00. Platí se hotově, a to 15 korun za kilogram.

Farma Lexman vyhlásila samosběr jablek a hrušek na sobotu 30. září od 8:00 do 16:00. Trhat se bude odrůda Gala, Bohemia, Rubinola a Bohemia Gold. Cena je 15 korun za kilogram. Je nutné si donést vlastní nádoby.

Kraj Vysočina

Farma Brož na Havlíčkobrodsku bude v sobotu 30. září prodávat krouhané zelí. Cena je 25 korun za kilogram. Dále bude možné koupit brambory, 15 korun za kilogram v 25 kg pytlích, cibuli za 20 korun za kilogram, balena je po pěti kilogramech. Další termíny pro nákup zeleniny jsou 7. října a 14. října.

Jihomoravský kraj

​Poslední samosběr v Žeroticích na Znojemsku proběhne v sobotu 30. září od 8:00 do 17:00. K dostání je celá řada zeleniny, například mrkev, řepa, celer, pálivé papričky, cibule na uskladnění, brokolice, lilek, ale i hrozny, dýně a med. Je nutné si s sebou donést vlastní rýč.

Olomoucký kraj

​Farma Česnek z Blatce u Olomouce momentálně nabízí možnost samosběru brambor na uskladnění. Ve všední dny se sbírá od 14:00 do 18:00. Cena žlutých brambor je 13 korun za kilo. Poslední zveřejněný termín samosběru je neděle 1. října.

Moravskoslezský kraj

Farma Lička v Rychalticích pořádá samosběr ovoce každou sobotu a středu od 8 do 12 hodin. Nyní se sbírají švestky, jablka, hrušky a maliny. Ceny se zájemci dozvědí až na samosběru. "Není v našich silách zde uvádět aktuální ceny, mění se totiž každý týden. Vycházíme z ceníku Zelinářské unie Čech a Moravy a ovocnářské unie," uvádí Farma Lička na svém webu.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji je možné zakoupit jablka a švestky například v sadech společnosti Lukrom v Buchlovicích. Momentálně prodává jablka odrůdy Rubín a švestky. Cena jablek se pohybuje od 20 do 28 korun za kilogram, u švestek pak od 30 do 35 korun za kilogram. Nákup ovoce je možný v úterý, čtvrtek a pátek od 12 do 15 hodin. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.