PŘEHLEDNĚ: Vláda zveřejnila, za co se nově bude platit povinné ručení

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu schválil návrh ministerstva financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) na změnu zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla – lidově o povinném ručení. Nově se má týkat i vozítek, která od něj byla dříve oproštěna, jako je některá zahradní technika či přibližovadla na elektrický pohon. Aby vstoupila v platnost, musí novelu ale ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Změna tkví především v definici vozidla, které musí povinné ručení platit. Jde o jakékoliv vozidlo určené k pohybu po zemi (ale mimo koleje) poháněné především mechanickým pohonem, jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, nebo jehož provozní hmotnost (v těchto případech bez řidiče) je vyšší než 25 kg a maximální konstrukční rychlost vyšší než 14 km/h.

Dosud jsou typy vozidel, u nichž majitelé musí platit povinné ručení, v zákoně jmenovitě uvedeny. Výjimku mají například invalidní vozíky. Ta zůstává zachována. Nově bude platit výjimka také pro vozidla provozována pouze v uzavřených prostorech nebo objektech.

[chooze:article;value:519107]

Elektrokola

Elektrokol se změna týkat nebude. Mají sice motor, ten ale není hlavním druhem pohonu – tím jsou stále lidské nohy a elektrický pohon je pouze pomocný.

Elektrokoloběžky

U elektrokoloběžek záleží na tom, jak jsou výkonné a těžké. U lehkých městských elektrokoloběžek to nebude problém. Váží většinou kolem 15 kg a rychlost mívají omezenou na 25 km/h. Povinné ručení se jich tak ani nadále týkat nebude.

Majitelé výkonnějších elektrokoloběžek s rychlostí přes 25 km/h, terénních elektrokoloběžek nebo elektrokoloběžek s dlouhým dojezdem, které jsou často těžší, budou naopak muset platit. Někteří už tak ale stejně činí (nebo by alespoň měli). Na elektrokoloběžky s výkonem nad 250 W totiž stát pohlíží jako na mopedy.

Další elektrovozítka – jednokolky, hoverboardy, elektrické skateboardy

U většiny různých malých elektrovozítek platí prakticky to samé co u koloběžek a vzhledem k obvykle nižší hmotnosti rozhoduje hlavně maximální rychlost. Pokud je pod 25 km/h, placení povinného ručení se nejspíš vyhnete.

Jiné to bude u velkých samobalančních transportérů (např. segway). U nich si majitelé kvůli vyšší hmotnosti, přesahující 40 kg, a rychlosti kolem 20 km/h budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Zahradní traktůrky

Vzhledem k vysoké hmotnosti těchto strojů bude rozhodovat hlavně rychlost traktůrku. Výkon jejich motoru ale nebývá většinou zpřevodován na dosažení vysoké rychlosti, a tak často nejedou ani 10 km/h, natož 14 km/h. I proto se mnozí jejich majitelé placení povinného ručení vyhnou.

Záleží také na tom, zda je pozemek, na kterém s traktůrkem jezdíte, přístupný veřejnosti. Vozidla, která jsou provozována pouze v uzavřených prostorech nebo objektech, mají totiž výjimku.

[chooze:article;value:518941]

Další změny

Povinnost sjednat pojištění odpovědnosti se nově přenáší z vlastníka vozidla na jeho skutečného provozovatele, takže povinnost pojištění z provozu vozidla se bude týkat vždy provozovatele, a ne řidiče, který si ho například dočasně půjčil. To platí i v případě krátkodobého využívání sdílených koloběžek. Ruší se také povinnost vozit s sebou zelenou kartu a dochází rovněž ke zvýšení minimálních limitů pojistného plnění ze současných 35 mil. Kč na 50 mil. Kč.

Na kolik povinné ručení vyjde

"Lze očekávat, že některé pojišťovny promítnou změnu výše limitů krytí i do ceny povinného ručení. Nicméně stejně jako v případě nově sjednávaných smluv bude rozdíl u aut kolem stokoruny. Navíc některé pojišťovny již avizovaly, že pouze navýší limity krytí a nijak ceny zatím měnit nebudou," tvrdí Martin Daneš ze Srovnejto.cz.

U koloběžek a dalších podobných vozítek se pak bude cena povinného ručení podobat jeho ceně u malých motorek. Ročně tak provozovatele těchto strojů vyjde nejspíš na nižší stokoruny.

Vláda schválila povinné ručení pro zahradní traktůrky i elektrokoloběžky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.