Překvapivé zjištění české studie. Sauna vás může ochránit před nemocí srdce

Mrazivé zimní dny si přímo říkají o návštěvu vyhřáté sauny. Kromě úprku před chladným počasím může být saunování ale i skvělým způsobem, jak vyzrát nad kardiovaskulárními nemocemi.

Studie projektu Srdce v hlavě totiž odhalila, že saunování snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci. Čím častěji účastníci studie chodili do sauny, tím více u nich riziko klesalo, a to dokonce až o 18 procent.

Podle doktorky Evy Kociánové má ale saunování i další výhody. "Saunování má na lidský organismus velmi pozitivní účinky. Kromě příjemného zážitku pomáhá i s uvolňováním dýchacích cest a má pozitivní účinky také při lupénce či astmatu," vyjmenovala.

[chooze:article;value:532034]

​"Snižuje rizika cévních a kardiovaskulárních onemocnění, ale také neurokognitivních onemocnění (demence) či plicních onemocnění," pokračovala doktorka. Právě cévy dělá saunování pružnější, lépe se přizpůsobují pulsní vlně a tím působí proti zvyšování krevního tlaku.

"Pravidelné saunování působí nejen na snížení krevního tlaku, ale zlepšuje i skladbu cirkulujících lipidových látek, cholesterolu a triacylglycerolů. Proto je vhodné i pro lidi s vysokým cholesterolem," dodala Kociánová.

Pozitivní účinky se v rámci studie projevily u lidí, kteří saunu navštěvovali pravidelně, a to po dobu deseti let minimálně třikrát týdně. Lidé by si ale neměli plést saunování se samoléčbou. Předcházet by mu měla porada s lékařem, který doporučí délku sanovaní i to, jak často do sauny chodit.

Nová éra kardiologické péče. Válek přišel s plánem, který má změnit život všem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.