Přeplatek za elektřinu byl 44 tisíc, peníze si dodavatel nechal. Prý na příští rok

Velký byt v pražské Krči byl poslední dobou málo využívaný. Vyúčtování elektřiny skončilo přeplatkem téměř 44 tisíc korun. Faktura oznámila použití poloviny pro zálohy na příští rok. "A druhá polovina na dobu neurčitou. PRE si vlastně nechává naše peníze," řekl marketingový manažer firmy vlastníci byt Matěj Böhm.

Podle Pražské energetiky jde o zcela nestandardní případ. Přeplatky za byty totiž nebývají zdaleka tak vysoké. Většinou se jedná o stokoruny či několik tisícovek. "Je to počítačový systém, který vygeneruje roční vyúčtování, nevstupuje do toho lidský faktor. Rozhodně to není tak, že by někdo z naší obsluhy řekl 'ne, my vám to nevrátíme'," uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Dodavatel se prý nebrání vyplacení přeplatku, zákazník si o to ale musí sám zažádat. Převáděním přeplatků prý dodavatelé chrání zákazníka před tím, že nebude mít v dalším období z čeho platit. Zároveň ale chrání sami sebe. "Je to i jistota, že se mu ty budoucí vyúčtování zaplatí," řekl právník spotřebitelské organizace dTest Petr Šmelhaus.

[chooze:article;value:517322]

​Především ale mají k dispozici peníze. "Mohou si je úročit v bankách a díky tomu inkasují peníze na úrocích. Kdyby peníze vraceli klientům, tak by úroky získávali klienti," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček. "Úroky jsou sedm až osm procent, tak si vlastně bezúročně půjčují peníze zákazníků," dodal Böhm.

"Když si zákazník zvolí, že chce dostávat přeplatky zpátky, tak mu je posíláme," sdělil mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Podle dodavatelů energií je vhodné upozornit, když třeba nebude byt delší dobu využíván, a upravit podle toho zálohy. Ne každý zákazník ale chce takové věci řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.