Prevence je u alzheimera důležitá! 10 potravin dokáže snížit riziko vzniku

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence. Jedná se o zatím nevyléčitelnou nemoc. Člověk zapomíná vše, co dříve znal. Nepoznává své blízké, ztrácí orientaci v čase i prostoru, nerozumí významu slov, ztrácí i hygienické návyky.

"Ačkoli mnozí spojují Alzheimerovu demenci jen s vysokým věkem, pravdou je, že postihuje stále mladší lidi. Výjimkou nejsou padesátníci, objevit se může už i po čtyřicátém roku věku. U žen se demence vyskytuje zhruba dvakrát častěji než u mužů," sdělila na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

[chooze:article;value:523161]

Přestože přesné příčiny vzniku nemoci nejsou lékařům známé, mezi významné faktory vědci řadí kromě vyššího věku a dědičnosti také nezdravý životní styl. Právě obezita, nedostatek pohybu i vysoký krevní tlak jsou typické.

Podle odborníků z amerického Národního institutu pro výzkum stárnutí přitom některé potraviny ovlivňují různé biologické mechanismy, například nízkou hladinu antioxidantů. Mohou mít navíc vliv na cukrovku, obezitu nebo srdeční choroby, které jsou rovněž rizikovými faktory u Alzheimerovy choroby, píše portál Mirror.

Odborníci proto navrhli stravu, kdy konzumace deseti potravin může pomoci předcházet riziku tohoto onemocnění. Lidé by měli do svého jídelníčku zařadit listovou zeleninu i další druhy zeleniny. Dobré je bobulovité ovoce, chybět by neměly celozrnné výrobky, ryby, drůbež, fazole, ořechy či olivový olej. Experti navíc doporučují jednu sklenku vína denně.

Naopak je vhodné omezit červené maso, sladkosti, sýry, máslo nebo smažené jídlo. Zapomenout bychom měli i na velké množství alkoholu, který není dobrý pro mozek. "Některé výzkumy ale ukázaly, že u jedinců, kteří pili střídmě, byla menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo jakákoliv jiná forma demence, než u těch, kteří alkohol nepili," poznamenali vědci.

[chooze:article;value:521542]

Podle Státního zdravotního ústavu očekávají vědci do roku 2050 přibližně 280 tisíc lidí v Česku, které Alzheimerova choroba postihne. Přitom až polovinu možných budoucích pacientů by přitom dle nich mohla ochránit důsledná primární prevence.

Celosvětově se s nemocí potýká už více než 44 milionů lidí. Jen v České republice lékaři evidují přibližně 160 tisíc pacientů. "Statistiky nemocných nikdy nebudou přesné, protože mnozí lidé nejsou včas diagnostikováni a jejich choroba bývá dlouho zaměňována například za náladovost, nešikovnost či jiné projevy stáří," upozornili odborníci ze SZÚ.

Demencí trpí například herec Bruce Willis. Více se dozvíte v reportáži (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.