Prezident Macron možná předvedl geniální tah, říká senátor Pavel Fischer

Senátor Pavel Fischer je předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost horní komory Parlamentu. Zároveň je i expertem na Francii, působil tam totiž jako velvyslanec. Dění v zemi pozorně sleduje, a to hlavně poté, co prezident Macron rozpustil parlament a vyhlásil nové volby. "Je to vabank, risk, ale může to být i geniální tah. Jak to nakonec dopadne, ukáže historie," uvedl Fischer.

Vysvětlil, co by podle něj mohl být po volbách ve Francii problém. "Já řeknu jednu variantu, o které se u nás moc nemluví. A sice, že se nepodaří vytvořit dostatečně silnou většinu v parlamentu, bude se to těžko skládat. Prezident bude mít proti sobě velmi rozdílný parlament, přičemž podruhé jej může rozpustit až za 12 měsíců. Takže krajní varianta je, že tam bude rok nestability," varoval.

Pavel Fischer se v rozhovoru věnoval i největší oponentce francouzského prezidenta Marine Le Penové. Ta by mohla znovu kandidovat v prezidentských volbách. "Pracuje na tom už možná 20 let, šlo by o čtvrtou kandidaturu v jejím životě. Není možné to vyloučit, ale ta dvoukolová volba přeci jenom dává šanci těm, kteří by chtěli na místní úrovni proti Le Penovcům kandidovat," popsal její šance.

[chooze:article;value:559411]

​Rozpuštění parlamentu ve Francii předcházel nelichotivý výsledek ve volbách do Evropského parlamentu. Voliči se přiklonili více k populistickým a extrémistickým stranám. Fischer si to vysvětluje nespokojeností s aktuální politikou. "Konkrétně panuje nespokojenost také s evropskou politikou, protože když se podíváme na agendu Marine Le Penové, tak je to především boj s ilegální migrací. Ona už neříká, že chce odejít z eurozóny, že se chce vzdát společné měny. Soustředí se na migraci a tomu lidé rozumí," udal příklad.

Fischer okomentoval také výsledky evropských voleb v Česku, a to hlavně k výsledků lidovců, k nimž má politicky blízko. "Ten výsledek je velmi špatný," konstatoval. Zároveň se ale zastal šéfa strany Mariana Jurečky. "Jestli má předseda odstoupit, nebo ne, to je interní věc strany. Na druhou stranu práce, kterou Marian Jurečka odvádí na sociálních věcech, je fantastická," dodal senátor Fischer.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.