Prezidentské volby: Kandidáti prozradili, kolik peněz mají na svých účtech

Většina z těch, kteří kandidují na prezidenta, má k dispozici vlastní byt i vlastní auto. V čem se ale kandidáti výrazně liší, jsou měsíční výdaje. Různé jsou i jejich zůstatky na běžných účtech. Sedm z devíti kandidátů nevlastní žádné společnosti. Podnikatel Karel Diviš vlastní 68 % společnosti IDC. Andrej Babiš (ANO) tuto otázku nezodpověděl, nicméně ve svěřenských fondech má společnost Agrofert.

Poslanec Jaroslav Bašta (SPD) nemá žádné nemovitosti. Jeho auto je Volvo V 40 z roku 2014. Na běžném účtu má k dispozici cca 2 miliony korun. Vedení domácnosti jej měsíčně vyjde na 40 tisíc korun.

Lékař Tomáš Zima má chalupu v severních Čechách, byt v Praze a zemědělskou půdu u Benešova. Jezdí Škodou Superb. Na běžném účtu má našetřených několik set tisíc korun. Na pokrytí měsíčních výdajů na domácnost potřebuje 20 tisíc.

[chooze:article;value:480991]

"Bydlíme v podnájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci v Praze 1. Vlastním byt (50 m²) v Olomouci, byt (40 m²) v Praze a byt (70 m²) v Praze," říká ke svým nemovitostem senátor Marek Hilšer (nez.). Vlastní auta Honda Civic z roku 2008 a Kia Sorento z roku 2015. Jeho úspory činí 600 tisíc korun. Domácnost jej měsíčně vyjde zhruba na 45 tisíc korun.

Rodinný dům a stavební pozemek v obci Černoušek a další rodinný dům v Červeném Kostelci vlastní generál ve výslužbě Petr Pavel. K dispozici jsou mu dvě auta. První značky BMW řady 2 a druhé značky Volkswagen typu Golf. "Teď před Vánoci se to hodně mění," odpověděl s úsměvem na otázku týkající se zůstatku jeho běžného účtu. Vedení domácnosti ho měsíčně vyjde na 25-30 tisíc korun.

"Ve společném jmění máme s manželem rodinný dům, chalupu a jeden stavební pozemek," uvádí ekonomka Danuše Nerudová, která vlastní auto značky Toyota. Jak sama říká, s manželem mají úspory ve výši několika milionů korun, a to díky manželovu výkonu advokacie. Za chod domácnosti měsíčně vydají nižší desítky tisíc korun.

Rodinný dům v Pitkovicích vlastní kandidát Pavel Fischer (nez.). Sám přitom dodává, že jeho manželka nedávno zdědila podíly na rodinném domě v Praze na Vysočanech a na dvou nemovitostech v Hořicích a v Albrechticích v Jizerských horách. Fischer vlastní 23 let starou Toyotu Previa, se kterou už stačil najet přes 300 tisíc kilometrů. Na běžném účtu má zhruba 200 tisíc korun. Měsíčně na chod domácnosti potřebuje 70 tisíc korun. Z těchto peněz platí i hypotéku.

Andrej Babiš (ANO) shrnul všechny položené otázky do jediné odpovědi. "Vlastním dům, pozemky a byt a mám dostatek zdrojů," odpověděl.

Několik pozemků, bytů a jednu chatu vlastní podnikatel Karel Diviš. Vlastní Audi Q7, vyrobené v roce 2020. Zůstatek jeho běžného účtu činí cca 200 tisíc korun a na měsíční vedení domácnosti mu vystačí 15 tisíc korun.

Odborář Josef Středula má spolu s manželkou byt 3+kk na pražském sídlišti a žádné další nemovitosti nevlastní. Stejně tak nemá vlastní auto. Dle jeho slov je zůstatek na jeho běžném účtu zhruba sto tisíc. Na otázku, jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost, odpověděl prostě: "Přesně tolik, kolik je třeba."

Prezidentští kandidáti před nedávnem zveřejnili své volební spoty. Podívejte se, co na ně říkají odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.