Při nákupu kapra pozor. Až čtvrtina prodejců zákazníky šidí, zjistila inspekce

Zhruba čtvrtina prodejců kaprů se snaží ze svých zákazníků vyždímat co nejvíce peněz i za cenu nelegálních praktik. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI). Ta lidem také radí, na co si při nákupu dát pozor.

Hlavní zbraní nepoctivých prodavačů je váha ryby. Tu totiž mohou prodejci upravit, aby ukazovala nesprávné hodnoty. Jiným trikem je vážení kapra v nádobě, kde je ještě trochu zbytkové vody z kádě, z níž prodavač rybu vytáhl. V obou případech vypadá kapr na váze těžší, než ve skutečnosti je, což zvyšuje jeho cenu.

Šidit lze ale i v případech, že prodejce váží správně. Oblíbeným trikem je zvážit živého kapra a podle této hmotnosti určit cenu, i když rybu prodejce podle přání zákazníka na místě zabije, vykuchá a oddělí jí hlavu. Výsledná hmotnost prodaného kapra tak neodpovídá ceně. Vnitřnosti a hlavu může následně prodat někomu jinému na rybí polévky a zvýšit si tak zisk.

[chooze:article;value:480871]

V Česku je letos podle Státní veterinární správy (SVS) okolo 3 tisíc prodejních míst. Veterináři se snaží dohlížet na podmínky, za jakých se kapři prodávají i porážejí. Zjišťují například, jestli nejsou kádě přeplněné a zda mají ryby přísun čerstvé vody.

I přes možná rizika spojená s podvody s hmotností kapra doporučují veterináři nechat kapra zabít na místě. "Nejen proto, že usmrcení ryby provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnosti," řekl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Lidem se vyplatí si při nákupu kaprů dávat pozor, jak prodejce rybu připravuje. Podle ČOI by se neměli bát zeptat se, jak přesně prodejce cenu ryby počítá a případně si nechat i rybu převážit. Dá se tak předejít zbytečným výdajům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.