Při záchraně po pádu mostu v Baltimoru šlo o minuty. Šance na přežití jsou malé

Nové dramatické záběry ukazují loď Dali pod singapurskou vlajkou, jak naráží do mostu v americkém Baltimoru. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že se posádka lodi pouhých několik minut před nárazem potýkala s výpadky motorů a elektrické energie.

První zasáhl loď 24 minut po jedné hodině ráno. O minutu později se světla na lodi opět rozsvítila. Krátce na to loď zasáhl druhý výpadek. Když proud zase naskočil, bylo už pozdě a loď narazila do mostu. Ten se skoro okamžitě zřítil.

[chooze:article;value:548120]

V té době na mostě pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit. Zbylých šest je podle marylandské policie nejspíš po smrti. Už v úterý úřady pozastavily záchrannou akci s tím, že kvůli nízké teplotě vody v řece Patapsco nejspíš nikdo nepřežil.

"V takovýchto případech se skutečně hraje o minuty. Po tom pádu z výše můžeme mít určitě traumatické následky, vážná zranění a úrazy. A když k tomu připočteme ještě vyprošťování toho člověka, tak ty šance doopravdy nejsou velké," vysvětlila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

[chooze:article;value:418664]

Od kolapsu mostu uplynulo už více než 30 hodin. I přes nepříznivé podmínky a s malou šancí na úspěch potápěči v akci ráno opět pokračovali. "Ti potápěči byli pod vodou hodiny. Jsou to opravdoví hrdinové. Je tam zima, tma a záchranáři vidí tak maximálně metr před sebe," prohlásil guvernér státu Maryland Wes Moore.

Vyšetřovatelům se povedlo z paluby lodě vyzvednout takzvanou černou skříňku. Data z ní by mohla napovědět, co se přesně stalo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.