Přibývá případů příušnic i černého kašle. Přitom se proti nim dá očkovat

Teplota, rýma a křečovitý kašel nebo horečka, špatná chuť k jídlu a bolestivý otok příušních žláz. S těmito příznaky teď lidé čím dál častěji navštěvují ordinace praktických lékařů.

"Určitě vnímáme nárůst dotazů od pacientů, také obav o to, jestli nemají černý kašel," sdělil praktický lékař Cyril Mucha. Počty případů černého kašle a příušnic teď lámou rekordy. Hygienické stanice hlásí od začátku roku třikrát více případů příušnic oproti minulému roku. Daleko větší obavy panují z černého kašle. Letos se jím nakazilo více lidí než za poslední čtyři roky dohromady.

"Diagnostika černého kašle je někdy trochu problematická, protože ve chvíli, kdy se dá vlastně dobře diagnostikovat, popřípadě léčit, tak se ještě vlastně nepozná. Vypadá to jako každá jiná viróza," poznamenal Mucha.

[chooze:article;value:541787]

Proti černému kašli se mohou nechat lidé očkovat. Lékaři to doporučují zejména rodinám, které očekávají příchod nového člena. Právě novorozenci jsou totiž tou nejohroženější skupinou. Ani očkování ale v současné době není stoprocentní.

"Černý kašel je velmi komplikované onemocnění. Z hlediska imunologie tady není úplně jednoduché navodit imunitu takovou, abychom byli schopni se černého kašle zbavit. Na rozdíl třeba od záškrtu," upozornil epidemiolog Roman Prymula.

[chooze:article;value:544655]

"Populace očkovaná samozřejmě je. Nicméně se ukazuje, že ta imunita klesá postupně s věkem," uvedl Mucha. Podle odborníků už současná vakcína není dostačující. Bude proto potřeba přijít s novou, účinnější. 

"Je třeba pracovat na tom, abychom měli vakcínu, která bude ovlivňovat šíření toho původce," řekl Prymula. Proti příušnicím je očkování ze zákona povinné. Onemocnění samo o sobě není tak nebezpečné a při mírném průběhu samo odezní. U mužů je ale potřeba dávat si pozor na zánět varlat, který u nich může vést až k úplné neplodnosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.