Černý kašel má letos v Česku první oběť

[chooze:gallery;value:35194]

​"V sedmém kalendářním týdnu bylo hlášeno jedno úmrtí ve věkové kategorii 55-64 let," uvedl ve své zprávě k černému kašli Státní zdravotní ústav (SZÚ). Jedná se o první oběť nemoci v letošním roce. "Zatím nemáme k případu žádné další podrobnosti," řekla pro TN.cz mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová

"Naši epidemiologové doplnili úmrtí po dohledávání dat a kontrole údajů v Informační systému infekční nemoci," dodala Čechová. Podle ní se data v systému objevují se zpožděním a musí se kontrolovat zpětně, což stojí za opožděním informace o prvním zemřelém.

Za poslední týden se u nás objevilo 827 nových případů pertuse, neboli černého kašle. To je za letošek rekordní číslo. Celkem dostalo od začátku roku černý kašel 3 101 lidí.

[chooze:article;value:546894]

​Situace ohledně nemoci je podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové v Česku nejhorší od roku 1963. Nejvíce případů se vyskytuje mezi středoškoláky, ale nejohroženější jsou starší lidé a novorozenci. Ze všech nemocných je podle SZÚ hospitalizováno 3,44 % pacientů.

Proti pertusi se očkují malé děti povinně, ale odborníci radí vakcinaci opakovat i v dospělosti. "Očkování je silně doporučeno seniorům, chronicky nemocným (zejména s onemocněním plic), lidem se sníženou imunitou a zaměstnancům pracovišť pečujícím o nejvíce ohrožené osoby," uvedla Česká lékařská společnost J. E. Purkyně.

Nejčastější příznaky černého kašle: Jak ho spolehlivě poznat?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.