Prigožin odjel z Rostova na Donu. Wagnerovcům nehrozí stíhání, tvrdí Kreml

Konflikt mezi šéfem žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem a vedením ruské armády se rozhořel naplno. Prigožinovy jednotky se s ruskými bezpečnostními silami střetly u města Rostov na Donu v jihozápadním Rusku blízko ukrajinských hranic.

V Rostově, který je důležitým dopravním uzlem pro ruská vojska na Ukrajině, žije přes milion obyvatel. Hlavní příjezdové trasy k městu jsou uzavřené, na místě se má ozývat střelba. Wagnerovci oznámili, že obsadili tamní vojenské velitelství a ovládli město. 

Prigožin se podle záběrů z Rostova ve městě sešel s náměstkem ministra obrany Junus-Bekem Jevrukovem a zástupcem velitele ruské vojenské rozvědky Vladimirem Aleksejevem. Do Moskvy následně vzkázal, aby za ním přijeli ministr obrany Sergej Šojgu a velitel ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov, proti nimž své povstání vede. Pokud tak neučiní, hrozí blokádou města. Ministerstvo obrany pak vyzvalo wagnerovce, aby Prigožina neposlouchali.

[chooze:article;value:510616]

Zvýšená bezpečnostní opatření mají být podle státní agentury TASS také v Moskvě. Právě ta má být hlavním cílem tažení asi 25tisícové Prigožinovy armády. Do pohotovosti měly být uvedeny jednotky ruské Národní gardy v oblasti. Část wagnerovců měla vyrazit k městu Voroněž na půl cesty mezi Moskvou a Rostovem. Obsadit tam měli armádní stanoviště.

Prezident Putin nazval ve svém projevu wagnerovce zrádci a vyzval ke sjednocení země v boji proti fašistům. Prigožin ale Putinovu rétoriku odmítl. "Pokud jde o zradu vlasti, prezident se hluboce mýlí. Jsme vlastenci," vzkázal mu. Dodal také, že se jemu ani nikomu dalšímu vzdát nehodlá.

[chooze:minuta;value:f57988f5-a1bf-4fc6-a71e-ba61efd853d5]

[chooze:article;value:510530]

​K celé akci se měl Prigožin rozhodnout poté, co podle deníku Kyiv Independent obvinil ruskou armádu ze spáchání raketového útoku na wagnerovce. Během něj mělo přijít o život mnoho žoldáků. "Podle očitých svědků byl útok zahájen zezadu, což znamená, že jej zahájilo ruské ministerstvo obrany," uvedl Prigožin ve zvukové nahrávce.

​"Podvedli nás. Snažili se nás připravit o možnost bránit naše domovy. Byli jsme připraveni k ústupkům ministerstvu obrany, odevzdat mu zbraně a najít řešení, jak budeme dál bránit zemi. Ale tito šmejdi se neuklidnili. Když jsme ukázali nezlomnost, zahájili raketové útoky na naše týlové tábory," říká Prigožin na zvukových nahrávkách dále. 

Ruská tajná služba zahájila proti Prigožinovi trestní řízení poté, co vyzval Rusy, aby se k jeho bojovníků, kteří se chtějí vypořádat s bezprávním v Rusku, připojili. Prigožin byl obviněn také z ozbrojeného povstání, za které mu má hrozit až 20 let za mřížemi.

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova ale žoldnéřům z Wagnerovy skupiny stíhání za povstání nehrozí, uvedl web BBC. Pokud budou mít zájem, mohou prý podepsat smlouvu s ministerstvem obrany a připojit se k ruské armádě. 

[chooze:article;value:510516]

Stanice BBC ale upozornila, že hlas na nahrávce, ve které šéf wagnerovců vyzývá Rusy ke vzpouře, nemusí patřit Prigožinovi. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS považuje Prigožinova slova za "provokaci" a útok na wagnerovce na Ukrajině popřelo.

Jak připomíná agentura Reuters, sám Prigožin nepovažuje svou akci za převrat proti Kremlu a Vladimiru Putinovi, ale pouze vůči vedení ozbrojených sil a nejmenovaným oligarchům, kteří měli ruského prezidenta obelhat. Podle Institutu pro studium války nemá Prigožinova rebelie vysoké šance na úspěch.

Podívejte se na další záběry z Rostova obsazeného wagnerovci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.