Prigožin promluvil k wagnerovcům. Sílí ale spekulace, jestli to je skutečně on

​Na videozáznamu, který se ve středu objevil na telegramu, hovoří hlas podobný Prigožinovi v potemnělém prostředí kdesi v lese. Z videa je patrné, že vítá jednotky wagnerovců v Bělorusku a mluví o tom, jak budou cvičit tamní armádu. "Bude to druhá nejlepší armáda na světě," říká hlas v souvislosti s přesunem těchto jednotek. 

Po motivačním proslovu o tom, že by se měli chovat slušně k Bělorusům, zmínil, že musí nabrat síly na to, až se vypraví na "novou cestu do Afriky." Další jednotky, které se minulý měsíc vydaly směrem k Moskvě, by se podle něj prozatím už neměly účastnit války na Ukrajině. Informoval o tom web televize BBC

[chooze:article;value:513524]

Na nahrávce je však patrná pouze silueta, která by měla Prigožina připomínat. To začalo okamžitě vyvolávat spekulace, zda je na videu opravdu on. Ve videu v úvodu článku jsme zesvětlili a zpomalili konec videa, díky čemuž lze spatřit řečníka zřetelněji. Ani tak ale není poznat, jestli je to opravdu Prigožin. Agentura Reuters uvedla, že věrohodnost nahrávky nebylo možné ověřit. 

Naposledy byl Jevgenij Prigožin spatřen na konci července při odjezdu wagnerovců z ruského Rostova na Donu.  

[chooze:article;value:513119]

​Nepotvrzené video ale potvrzuje zprávy běloruského ministerstva obrany, že budou wagnerovci v Bělorusku pomáhat cvičit jednotky jejich armády blízko polských hranic. Tisíce vojáků už se měly přesunout na cvičiště u města Brest, píše ruská státní agentura TASS. Jejich počet, ani to, jestli to je pravda, ale žádná běloruská média neupřesnila. 

Nabídku přijet do Běloruska dostal Prigožin od prezidenta Alexandra Lukašenka poté, co na konci června ukončil vzpouru 25 tisíc wagnerovců, s kterými vyrazil na Moskvu. Kde se Prigožin nachází nyní, stále není jasné. 

Putin slíbil trest za vzpouru. Prigožina čeká smrt, říká analytik (06/2023): ​

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.