Přihlášky na střední posílejte brzo, varuje Bek. Bojí se kyberútoku

Ministr Bek se zhruba před týdnem rozhodl omezit své mediální výstupy, dokud nedojde ke shodě ohledně financování regionálního školství. "Já jsem se po stávce začal setkávat se zástupci studentů, s asociacemi ředitelů škol a také s odbory. A teprve nyní, když jsem to kolečko dokončil, jsem připraven znovu o těch věcech mluvit naplno," vysvětlil. 

Ministr Bek se před rozhovorem setkal s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem, aby prodiskutoval připravované páteční jednání. "Tam budeme podrobně diskutovat novou regulaci úvazků ve školách, ten takzvaný PHmax, který vyvolával tolik emocí. Myslím, že se blížíme shodě. Nově navržená regulace na 95 % ze stávajícího stavu je akceptovatelná pro většinu škol," zmínil Bek s tím, že se řeší ještě specifika určitých typů škol.

[chooze:article;value:530955]

Jedním z dalších důvodů, proč se konala stávka školských odborů před dvěma týdny, byly i platy nepedagogických pracovníků. "My jsme měli k dispozici aktuální čísla za třetí čtvrtletí, která ukazují, že platy těch nepedagogů, což jsou nejenom kuchařky, uklízečky, školníci, ale také administrativní pracovníci ve školách, rostly vůbec nejrychleji v celém školství meziročně o 11 %, což je i víc, než je průměrný růst mezd v ekonomice," podotkl Bek.

Doplnil ale, že vláda našla dodatečné prostředky, aby dopad na nepedagogy byl menší, než se původně předpokládalo. "Tam hrozilo 17 tisíc zrušených pozic z 80 tisíc. Tak my už dnes víme, že to bude maximálně 8 000 pozic," řekl ministr a dodal, že další jednání na toto téma budou probíhat v lednu.

[chooze:article;value:526441]

​Senátem nedávno prošla novela školského zákona, který umožní studentům devátých tříd podávat si až tři přihlášky na střední školy, a to dokonce v elektronické podobě. "Doháníme tím 15leté zpoždění v elektronizaci přijímacího řízení. Navíc to vyhodnocení bude mnohem rychlejší a odpadne čekání na rozhodnutí uchazeče, na kterou školu nastoupí," popsal ministr.

Obává se, že žáci přihlášky přes nový systém nechají na poslední chvíli. "Každý systém je vystaven extrémní zátěži v posledních minutách a hodinách. Obávám se kombinace s nějakým kyberútokem v těch posledních minutách. Všem doporučuju neotálet, být předběžně opatrný a poslat přihlášku včas," upozornil Bek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.