Přijďte si uříznout stromeček, vyzývají Lotyši. Češi jen vyhrožují, štve Terezu

Správci lotyšských lesů přišli na začátku prosince s unikátním videoklipem. V něm lidem říkají, že si mohou vánoční stromek uříznout ve státem vlastněných lesích. "Než se vydáte do lesa, přečtěte si ještě jednou nejdůležitější podmínky pro hledání svátečního stromku s rodinou," varují ale Lotyšské státní lesy.

Lidé mohou stromky kácet jen v oblastech označených speciální cedulí, které se většinou nachází na okrajích příkopů, lesních cest a pod elektrickým vedením. Dále specifikují také parametry stromu, který si mohou lidé odnést domů. Neměl by svou výškou přesahovat tři metry a jeho kmen by měl mít průměr pod 12 centimetrů. Pařez také nesmí lidé nechat moc vysoký a ostrý. Oblasti, kde mohou kácet, lze navíc najít ve speciální mobilní aplikaci.

Tereze Němečkové, která se obrátila na redakci TN.cz, vadí, že něco podobného není možné i u nás. "Zatímco Lesy ČR používají na občany negativní hrozby s vysokými pokutami, Lotyšské státní lesy se chovají hezky. Pendluji mezi Českem a Lotyšskem, takže mě občas překvapí, jak negativně my Češi k mnoha věcem přistupujeme," postěžovala si Tereza.

[chooze:article;value:532450]

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové to ale není tak jednoduché. "My stromky prodáváme, a to na lesních správách. Jsou to stromky z prořezávek a cena je velmi nízká. Samozřejmě si myslím, že není možné, aby kdokoliv přišel a uříznul si stromek podle svého rozhodnutí. Sice třeba bude ta pravidla respektovat, ale možná také ne," řekla pro TN.cz Jouklová.

"Hospodář by potom možná zplakal nad výdělkem. On investuje do toho, aby koupil sazenice, vysadil je. To všechno samozřejmě něco stojí. Je to práce, je to materiál. Je to ten stromek, to také něco stojí ho vypěstovat. Potom tam přijde někdo, komu se ten stromek líbí a vybere si ho i přes to, že z toho stromku jednou může být dospělý strom, ze kterého je dřevo a staví se z něj," dodala mluvčí Lesů ČR.

V Česku se podle Jouklové postupuje podle lesního zákona tak, aby se podařilo v pořádku pěstovat lesy. "V běžných lesnických zásazích, které děláme, vyčleňujeme stromky a ty potom dáváme za velmi malé peníze k prodeji veřejnosti," přidala. O tyto stromky ale prý není zájem, jelikož nevypadají tak, jak je lidé vidí u nákupních center.

[chooze:article;value:531401]

To také stojí za tím, proč Lesy ČR ročně evidují jen desítky pokusů o krádeže vánočních stromků. "Je to proto, že děláme různá opatření a také proto, že lidé jsou hodně nároční a nestojí jim to za tu pokutu, kterou by dostali. V lesích posilujeme hlídkovou službu, u těch potenciálních vánočních stromků máme fotopasti a natíráme je. To je nátěr, kterým stromek ošetřujeme, odpuzujeme zvěř, aby ho neokousávala a zároveň to funguje proti zlodějům," přidala mluvčí Lesů ČR.

Znáte tuhle vánoční tradici? Španělské městečko zdobí skřítci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.