Připravte se na další zdražení. Porostou ceny vody, tepla i svozu odpadu

Liberecký magistrát vyjde svoz odpadů na 150 milionů korun ročně. A právě za tuto službu si budou muset Liberečané v letošním roce připlatit. "Poplatek zvedáme o 120 korun ročně na osobu. Ten důvod je, že nám svozová společnost zvedla o 14 % ceny pro rok 2023. Takže část těchto nákladů přenášíme na občany. Druhou část zaplatí město," vysvětluje primátor města Jaroslav Zámečník (SLK).

Na druhou stranu nebude liberecká radnice zvedat daň z nemovitostí, poplatky za psy ani jízdné v MHD.

To ve Zlíně si za svoz odpadů připlatí pořádně. Magistrát si za něj bude účtovat o 50 % více. "Ceny za svoz komunálního odpadu se ve Zlíně zvyšují z 600 na 900 korun. Důvodem je zvyšování cen veškerých možných vstupů," tvrdí mluvčí města Tomáš Melzer.

[chooze:article;value:476357]

​I města, která před lety platby za odpad zrušila, se k nim nyní znovu vrací. Třeba pro obyvatele Ústí nad Labem to znamená skok z nuly na 720 korun ročně. Radnice v Karviné pak zavede poplatek od příštího roku.

Výjimkou je Kladno, které jde opačnou cestou a zrušilo poplatek za svoz odpadu letos poprvé. Magistrát to vyjde na 38 milionů korun. "Se snažíme nějakým způsobem pomáhat, ale já si myslím, že tady v tom tak trochu suplujeme stát," dodává primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Průkopníkem svozu odpadu zdarma byl zesnulý předseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Začal s tím už před 28 lety. Ztrátu kompenzoval daňovými výnosy z hazardu. A podle současného primátora to tak v Teplicích zůstane i nadále.

Naopak obyvatelé Brna neušetří. Kvůli vysokým cenám plynu, na kterém je město závislé, tam lidé zaplatí za teplo dvojnásobek toho, na co byli zvyklí. K tomu ještě vyšší účty za elektřinu i za vodu. "Cena vodného a stočného v Brně vzroste v roce 2023 o 15 %," konstatovala mluvčí brněnských vodáren Renata Hermanová.

[chooze:article;value:481599]

​Ceny vodného a stočného neporostou jen v Brně. V průměru můžou lidé očekávat od vodáren složenky na částky o 10–30 % vyšší. Podle vodařů je důvodem vyšší cena energií a chemikálií potřebných pro úpravu pitné vody.

Hned třikrát zvyšovala ceny také Česká pošta. A zvedne je zase. "Od února zvedáme cenu za dopis o pět korun. Budou se zdražovat i doporučené dopisy a poukázky," potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ceny pohonných hmot se sice vrátily na předválečnou úroveň, řada dopravců už ale cenu jízdného změnila. Často až o 20 %. Zdraží i cesta vlakem. "Zvyšujeme jízdné o 15 %, a to z důvodu vyšších nákladů na provoz," vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Naopak ceny jízdenek v hromadné dopravě se příliš nezmění. Některá města ztráty svých dopravních podniků dorovnají, jinde ušetří omezením méně vytížených spojů. Vyšší ceny se promítnou také v oblasti kultury. Už loni zdražilo vstupné o 15 % například Národní divadlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.