Připravují se nová pravidla pro rozúčtování tepla v bytových domech. Mají být férovější

Úpravy vycházejí z odborné analýzy, kterou pro ministerstvo vypracovalo České vysoké učení technické (ČVUT). Cílem je snížit největší rozdíly v rozúčtování a více motivovat k úspornému chování. Vyhláška bude přihlížet i k energetické náročnosti budovy. "Současný způsob rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu v centrálně vytápěných domech nemotivuje k šetření. To jsme se rozhodli změnit. Nová pravidla pro rozúčtování povedou k férovějšímu nastavení plateb a podpoří snahy k úsporám," řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:518912]

​Nyní je rozúčtování nákladů u bytových domů vytápěných ústředním topením nastaveno tak, že v podstatě zvýhodňuje ty obyvatele, kteří teplem nešetří a spoléhají na to, že se celkově vyšší náklady rozpočítají mezi všechny bytové jednotky. Ti, co teplem šetří a kohoutky topení utahují, tak doplácejí na ty druhé. Od 1. ledna 2024 se to ale změní.

"Rozúčtování nákladů za teplo v bytových domech má dvě složky, základní a spotřební. Tou základní je v podstatě paušál za vytápění, dosud stanovený v rozmezí 30 až 50 procent, a spotřební složka, která se úměrně rozúčtovává dle spotřeby jednotlivých bytových jednotek. Nově bude mít základní složka tři varianty 40, 50 a 60 procent podle energetické náročnosti budovy a zvýhodní právě ty domácnosti, které teplem šetří nebo žijí v zateplených domech," vysvětluje Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

Současná podoba vyhlášky by měla zůstat v platnosti pro budovy s nejnižšími energetickými štítky (F, G), které jsou označovány za velmi nehospodárné, resp. mimořádně nehospodárné, protože by je úprava značně znevýhodňovala. 

Města hledají alternativní zdroje vytápění. V Břeclavi zvažovali geotermální vrt (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.