Přírodní materiál místo betonu. Do deseti let chtějí úřady více dřevostaveb

Více dřeva na domech a méně betonu. Až 30 % vytěženého dřeva se dnes vyváží do zahraničí, to chce ministerstvo zemědělství změnit. "Chceme, aby dřevo bylo využíváno co nejúčelněji. Aby se dřevo zpracovávalo v České republice a aby se využívalo v sektorech, jako je stavebnictví, kde to dřevo bude dlouhodobě uloženo," řekl Tomáš Krejzar z ministerstva zemědělství.

Právě pro dřevostavbu se před pěti lety rozhodli manželé Lhotovi. "V první řadě jsme se rozhodli pro rychlost realizace. Byla jsem těhotná a chtěli jsme co nejrychleji bydlet ve svém, přece jenom s dítětem a se psem je lepší ten dům," sdělila majitelka dřevostavby Jana Lhotová.

Kromě rychlosti výstavby je další z výhod zejména snižování uhlíkové stopy, a tím i zmírňování změny klimatu. Úplně první vícepodlažní dřevostavba vzniká aktuálně v pražských Řeporyjích. Podle současné legislativy může být vysoká maximálně 12 metrů.

[chooze:article;value:536122]

​Rozvoji dřevěných staveb má pomoci také zmírnění norem. Nově by stavby ze dřeva mohly dosahovat do výšky 22,5 metru. "Chceme stavět více výškových budov a chceme dřevo více využívat například v rámci veřejných zakázek," poznamenal Krejzar.

V současnosti je podíl dřevostaveb v Česku zhruba 15 %. Ačkoliv zájem o ně stále roste, oproti jiným zemím v Evropě zaostáváme. "Německo, Rakousko, tak tam jsou ty čísla okolo 25 až 30 %. Když se ale díváme do severských zemí, jako jsou Norsko a Švédsko, tam je tradice využívání dřeva ve stavbách vyšší, tam jsme okolo 80 %," upřesnila Lenka Trandová z Asociace dodavatelů montovaných domů.

Během deseti let se chtějí ministerstva zemědělství, životního prostředí a průmyslu a obchodu dostat alespoň na 25 %. Dřeva se podle nich ročně vytěží dostatek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.