Příští první dáma nechce být jako Zemanová. Eva Pavlová hodlá být vidět

V příštích pěti letech bude Eva Pavlová po boku svého manžela reprezentovat Česko. Nabízí se tak otázka, kdo je naše příští první dáma. Narodila se jako Zelená v Šumperku, v současnosti ale žije na Litoměřicku v obci Černouček, kde také od loňského podzimu zastává funkci zastupitelky obce.

Je také podplukovnicí v záloze. "Nejsem ještě v důchodovém věku, mám svou vojenskou knížku, a pokud by armáda potřebovala, nastoupila bych do služby," prozradila v prosincovém rozhovoru pro televizi Nova.

[chooze:article;value:486972]

​Absolvovala gymnázium a po maturitě pokračovala ve studiu na vojenské letecké škole v Košicích a posléze na bratislavské Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda. V té době se na vojenské základně v Prostějově poznala s Petrem Pavlem.

Jejich cesty se ale záhy na nějakou dobu rozešly a znovu se propojily až o několik let později. Manželé jsou od roku 2004. Pavlová má z předchozího vztahu dceru Evu, zatímco generál má z prvního manželství dva syny.

Stejně jako Petr Pavel i Eva byla členkou komunistické strany, což označila jako chybu. "Tehdy jsem byla mladá holka, která chtěla studovat. Moji rodiče v komunistické straně nebyli a já jsem v podstatě neměla jinou volbu, pokud jsem se v tom prostředí, ve kterém jsem pracovala a studovala, chtěla uplatnit dál," vysvětlila.

Role první dámy

Ještě před vítězstvím svého manžela Pavlová prohlásila, že by chtěla Pražský hrad více otevřít lidem. "Je to místo, které by lidé měli vidět. A samozřejmě by měl být i otevřenější náš přístup k lidem," vysvětlila. Na rozdíl od Ivany Zemanové, která je prakticky neviditelnou první dámou, chce být Pavlová vidět.

[chooze:article;value:486997]

​"První dáma by měla být viditelná. Měla by si najít svá témata, která by chtěla dělat," řekla. V jejím případě jsou to témata z jejího vlastního života, například z doby, kdy vypomáhala v mediačním centru Manofi. "Je to téma rodiny. Je to základ toho, jak bude vypadat naše společnost dál. Kromě rodiny by měla vypomáhat i škola. Dnes ve škole nevidíme často výuku komunikace mezi sebou," nastínila své plány Pavlová.

Chtěla by působit v oblasti prevence rozvodovosti, se kterou by se podle ní mělo začínat právě už na základních školách. Další témata, kterými by se chtěla zabývat, je postavení žen ve společnosti nebo následná péče pro staré lidi, která podle ní není v Česku příliš zvládnutá.

Pavlovo vítězství bylo velkolepé, Evu přemohly emoce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.