Pro uprchlíky ubytování je, slibuje Sněmovna. Harrachov ale radost nemá

Ubytování pro uprchlíky. Velké téma, které se Liberecký kraj spolu s Harrachovem snaží už několik dnů vyřešit. "Cíl je jednoduchý. Aby minimálně ty maminky s dětmi, které tam bydlí, mohly zůstat v Harrachově," sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V provozovně-účelovém zařízení v Harrachově jsou ubytovány hlavně maminky s dětmi. Celkem jich je tam 19. "Naši kolegové a naše ukrajinská tlumočnice budou osobně hovořit i s ubytovanými, abychom věděli, jaké mají představy a abychom je nestěhovali na nějakou jinou lokalitu, což byl jeden ze záměrů v těch minulých dnech," vysvětlil Půta.

Dočasnou variantou, kde mohou uprchlíci zůstat až do února, jsou městské byty v Harrachově. "Vyčlenili jsme tři byty, které nabídneme. Jsou mezi nimi i dva volné byty, které máme vyčleněny pro Policii České republiky, kdyby přišli noví policisté. Tak jsme se dohodli, že bychom je do února mohli využít pro účely ubytování uprchlíků," uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček.

[chooze:article;value:477669]

To, že by se uprchlíci měli stěhovat z rekreačního zařízení Sněmovny a z města, se nelíbí ani místním. "Když se tady uprchlíci zapojili do školy a do zaměstnání, tak to rozhodně správné není. A já si myslím, že páni poslanci by si určitě našli jiné středisko," myslí si jeden z obyvatelů Harrachova. Ukrajinské děti chodí na základní školu v Harrachově. Stěhování do jiného města by jim zkomplikovalo život, a to hlavně z důvodu jejich adaptace v kolektivu.

Jaký názor na vystěhování uprchlíků mají poslanci? Podívejte se na reportáž:

Starostu Harrachova překvapilo, že najednou chce Sněmovna zařízení využívat. Prý tam moc lidí nejezdilo. "Z osobní zkušenosti z minulých let se nedá říct, že by se tam trhly dveře. Ta budova byla podle mého názoru už několikrát téměř před zavřením, protože to tam nebylo využíváno," řekl Vašíček. Jestli se uprchlíci budou stěhovat a kdy, zatím nebylo rozhodnuto.

Postup Sněmovny pro televizi Nova okomentovala i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Pro uprchlíky je nalezené ubytování v Harrachově, takže se nemusí stěhovat nikam daleko," řekla Pekarová Adamová. Podle ní šlo pouze o nedorozumění a stěhování je naplánováno především z ekonomických důvodů.

Uprchlíci mají být nadále ubytováni u soukromého ubytovatele. "V tom zařízení se všechno přizpůsobilo trvalému pobytu uprchlíků. Nejsou to hoteloví hosté, mohou si například prát. Kvůli tomu by nějaká kombinace uprchlíků a hostů nebyla myslitelná," vysvětlila Pekarová Adamová.

Na celý rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.