Problémy s odbavením by vyřešilo více pracovníků. Ti se ale na směny nehrnou

Devadesát zaměstnanců na deseti hodinovou směnu pro nakládku kufrů – prý ideální stav na pražském letišti. "Denně v této fázi sezony odbavíme zhruba 30 tisíc zavazadel. Z toho je 15 tisíc odletových a 15 tisíc příletových," popsal Václav Ceeh manažer třídírny zavazadel.

Při průměrné hmotnosti zavazadla okolo dvaceti kilogramů se zaměstnanec u nakládky za hodinu ohne pro kufr zhruba 1 500krát. Za celou směnu by mohl navzpírat v průměru skoro čtyři tuny. Jenže na začátku prázdnin do práce dorazilo podstatně méně lidí.

"V případě, že letadlo nakládali tři a čtyři zaměstnanci, situace už nebyla v tu chvíli zvladatelná," popsal člen představenstva Czech Airlines Handling Lukáš Král. Podle některých není divu. Hrubá mzda v sekci nakládky a vykládky kufrů podle zveřejněných inzerátů začíná na 28 tisících.

[chooze:article;value:562682]

​"My jsme v nějakém tržním prostředí, a nabízíme, nebo ten náš zákazník nám platí cenu, která je diktována trhem. A v kontextu toho se odvíjí ta mzda zaměstnanců," vysvětlil Michal Soukup z Czech Airlines Handling.

Ze tří stovek zaměstnanců na dohodu podle firmy chodí na směny pravidelně zhruba třetina a část nasmlouvaných zaměstnanců často nedorazí vůbec. Společnost zajišťující personál pro letiště se už obrátila i na další agentury.

"Zrovna včera se na nás letiště obrátilo," řekl ve středu Martin Mallat z firmy Manpower. "Máme nalézt 16 brigádníků, nyní máme pět až deset lidí v pohovorovém procesu," dodal.

"Pokud by potřebovali brigádníky, tak můžeme nějaký dodat. V Brně nám tohleto funguje skvěle. V Praze máme pobočku, takže by to nebyl problém," doplnil Jaromír Hejl, jednatel Hobinn a Hostessinn. Letiště prý nabíralo pracovníky odbavení zavazadel na letní sezonu už od loňského listopadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.