Proč nejsou korunovační klenoty pořád vystavené? Bezpečnost i přání Karla IV.

Britské korunovační klenoty nebo druhá nejcennější česká klenotnická památka, relikviář svatého Maura. Artefakty nevyčíslitelné hodnoty. Vystaveny jsou trvale. "Pod relikviářem máme silnější podlahy, jsou samozřejmě proti ohni, celá tato trezorová místnost má bezpečnostní systém, jsou tu trezorové dveře, mnoho kamer," vyjmenovala zabezpečení Lenka Herzogová z hradu a zámku Bečov.

Ovšem jinak je tomu u českých korunovačních klenotů. "Čím více manipulujete s takovou archiválií, jakou jsou samozřejmě korunovační klenoty, byť jste sebeopatrnější, tak by mohlo dojít k jakémukoliv poškození," řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

"Karel IV., když vytvářel svatováclavskou korunu, vyslovil přání, aby nebyla trvale vystavena. To znamená, aby byla používána jen na korunovaci českých králů," připomněl bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář.

[chooze:article;value:477697]

O klenoty se stará už od roku 1966 rodina Beldů. Aktuálně jsou nejčastěji v rukou Jiřího. "Kdyby ty klenoty byly vystavené stále, tak je tam větší riziko, že se může něco stát. Takže já si myslím, že je dobře, že nejsou stále vystavené. Máme úžasné kopie, který ty lidi můžou vidět, a jednou za pět let si holt vystojí tu frontu a je to svátek," prohlásil Jiří.

"Když máte v ruce korunu, tak máte pocit strachu, zodpovědnosti, nádhery, toho vědomí, že držíte něco, co držel v ruce Karel IV. Nedá se to úplně popsat," dodal Jiří.

Jedna z legend praví, že kdo si neoprávněně nasadí na hlavu svatováclavskou korunu, zemře násilnou smrtí. "Traduje se, že třeba říšský protektor Heydrich si ji nasadil a myslím, že v brzké době zemřel," zmínil Sklenář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.