Projekt e-Turista rozděluje politiky. Je to zásah do soukromí a šmírování, tvrdí opozice

Hotely, penziony nebo soukromé byty. Od příštího ledna by měla papírovou knihu hostů nahradit digitální kniha hostů. Evidovat se v ní má jméno hosta, bydliště a zřejmě i důvod pobytu.

"Určitě to je zásah do soukromí a zase to je nadbytečný registr. Knihy, co se týče ubytování, se skladují šest let. To si myslím, že je dostatečné," říká poslankyně SPD Marie Pošarová.

Pro některé prý bude jednoduché si dohledat kdo s kým, kde, kdy a jak přespával. Podle opozice může být z údajů okamžitě jasné, s kým člověk tráví volný čas. To se prý dá lehce zneužít. "Neumím si úplně představit, k čemu to ministerstvu pro místní rozvoj má sloužit," říká poslankyně Taťána Malá (ANO).

​Piráti mají ale jasno. "Zajistí to, aby byly náležitě plněny ty poplatky ve prospěch obcí, které mají ubytování na svém území," domnívá se poslance Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:528314]

"V databázi nebudeme ukládat přímo osobní údaje o občanu České republiky, ale pouze bezvýznamové identifikátory, kde pouze v případě, kdy například správce daně bude potřebovat ztotožnit tu danou osobu, tak teprve v tu chvíli dojde ke ztotožnění. A samotný občan bude v ročním výpisu informován, že někdo přistupoval k jeho osobním údajům," souhlasí se svým stranickým kolegou Lukáš Černohorský, náměstek ministra pro místní rozvoj. 

Názory lidí se různí "Mně je to ve finále jedno, jestli to bude na papírové knížce anebo nějaké digitální," říká jeden. "Nelíbí se mi, že vesměs kdokoli se správnými schopnostmi se může podívat do internetové knihy a vidět moje osobní údaje," nesouhlasí další. "Mně to přijde, že mi to sahá na soukromí, přidává se třetí.

[chooze:article;value:540647]

​"Připadá mi to jako nějaké šmírování," komentuje návrh poslankyně ANO Malá. Část tohoto hnutí má k projektu výhrady přesto, že se rodil už v době, kdy bylo ANO samo u moci. Jsou v něm ale i tací, kteří změnu vítají. "Fandím ministerstvu pro místní rozvoj při spuštění našeho projektu e-Turista," myslí si naopak místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

"Zcela upřímně, doteď jsem o tom neslyšel, takže budu opatrný, budu pozorný," říká poslanec ODS Marek Benda.

Ministerstvo si od registru slibuje nejenom zpřehlednění, ale i lepší výběr daní. Podle dat totiž řada ubytovatelů daňové povinnosti obchází.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.