Protesty na univerzitách v USA: Bojíme se chodit ven, řekl židovský student

Yale, Columbia nebo NYU. Kampusy nejprestižnějších amerických univerzit zaplnily davy studentů s transparenty na podporu Palestiny. Protesty museli na řadě míst rozhánět policisté.

Na Yaleově univerzitě skončilo v poutech asi 60 studentů, kteří s policií odmítli spolupracovat. Teď jim hrozí disciplinární tresty včetně vyloučení. Protesty se rozhořely i na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde policie zadržela asi stovku lidí.

Tím, že univerzita na studenty poslala policii, porušila více než půl století staré pravidlo ochrany studentů před policií. V areálu si studenti dokonce postavili stanové městečko. Škola nakonec musela zrušit prezenční výuku.

[chooze:article;value:552195]

​Protestující měli mít v některých případech antisemitské projevy vůči kolegům židovského původu. Ti teď prý mají strach o vlastní bezpečí. "Necítíme se na kampusu bezpečně. Bojíme se chodit po chodbách," řekl student s židovskými kořeny.

"Odsuzuji jakékoli antisemitské protesty. Také odsuzuji ty, kteří nerozumí tomu, co se děje s Palestinci," prohlásil americký prezident Joe Biden.

Řada demonstrantů se ale brání tím, že protestují proti izraelským útokům v Gaze a také proti investicím do zbraní a vojenských systémů, které Spojené státy Izraeli dodávají. "Řada lidí se snaží tvrdit, že kritika Izraele je zároveň kritika židovské identity, což není pravda," prohlásila jedna z propalestinských protestujících Isra Hirsi.

Protesty pokračují i na řadě dalších amerických univerzit, jako je Emerson College nebo Kalifornská polytechnická univerzita.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.