Prudké deště v Česku mají první oběti. Řidiči dostali smyk a narazili do stromu

[chooze:gallery;value:33057]

První tragická nehoda se odehrála v pondělí před půl osmou večer na silnici II/105 v katastru obce Hluboká nad Vltavou. "Z dopravní nehody je důvodně podezřelý 38letý řidič vozu Škoda Octavia, který jel od obce Týn nad Vltavou, přičemž v úseku u Staré obory nezvládl řízení a vyjel s vozidlem mimo komunikaci, kde následně narazil do vzrostlého stromu," popsala policejní mluvčí Martina Joklová.

Šofér nepřežil. "Zůstal po nárazu ve voze zaklíněn a následkem úrazového mechanismu u něj došlo ke smrtelným poraněním a selhání životních funkcí a zemřel ještě před naším příjezdem," sdělila mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová.

[chooze:article;value:519691]

Policisté nařídili pitvu. "Řidič nepřizpůsobil rychlost stavu mokré vozovky. Dokonce i v danou dobu hustě pršelo," doplnila Joklová.

Nehoda na Domažlicku

Další událost se stala v úterý kolem 11. hodiny na silnici II/193 nedaleko Pocinovic. "Řidič, narozený v roce 1963, jel s osobním vozem tovární značky Smart ve směru od obce Velký Malahov na obec Borovice. V prudké pravotočivé zatáčce nepřizpůsobil na mokré vozovce rychlost, dostal smyk a vjel do pravého příkopu, kde narazil do stromu," řekla TN.cz policejní mluvčí Iva Vršecká.

Silnice byla zcela uzavřená. Řidič zemřel. "Zasahovaly tam pozemní posádky z oblasti Domažlic a Letecká záchranná služba ČR. Muž utrpěl velmi vážná traumatická zranění. I přes veškerou snahu záchranářů musel lékař konstatovat smrt," uvedla mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému (IZS). "U řidiče proběhla neúspěšná resuscitace. Byla nařízena soudní pitva," doplnila Vršecká. Příčiny a okolnosti nehody nyní zjišťují domažličtí kriminalisté.

[chooze:article;value:519834]

Dopravní policisté jen v Plzeňském kraji řešili v posledních dnech řadu nehod kvůli špatnému počasí. Podle nich šoféři často podcení změnu povětrnostních podmínek a nepřizpůsobí rychlost stavu vozovky.

"Apelujeme na řidiče, aby při jízdě na mokré pozemní komunikaci, která je velmi nebezpečná, jezdili s větší opatrností. Nezapomeňte také na to, že brzdná dráha vozidel na mokru je delší, a proto je důležité dodržovat dostatečný odstup od vozidel jedoucích před námi," upozornila na webu policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Česko zasáhly nejsilnější bouřky letošního léta. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.