Průlom v léčbě rakoviny? Pacientům by mohlo pomoci světlo, tvrdí vědci

Novým typem léčby rakoviny se zabývají vědci z anglické univerzity. Své poznatky zveřejnili ve studii publikované v časopisu Nature Chemical Biology. Přestože v současné době působí léčba příliš futuristicky, už brzy by se mohla stát skutečností.

Léčení pacienta by vypadalo tak, že by se v blízkosti nádoru rozsvítila LED světla, která by aktivovala lék. Podle výzkumníků jde o vysoce cílenou a účinnější léčbu, než představují současné nejmodernější imunoterapie.

[chooze:article;value:488112]

"Současná léčba rakoviny, jako je chemoterapie, zabíjí rakovinné buňky. Může však také poškodit ty zdravé. Pacienty pak trápí různé nežádoucí účinky, například vypadávání vlasů, únava nebo nevolnosti," citoval portál The Independent hlavního vědce Amita Sachdeva.

Právě z tohoto důvodu se vědci snaží přijít s novými léčebnými postupy. "Doufáme, že naše práce povede k vývoji vysoce cílených bioterapeutik, která budou reagovat na světlo. To by pak znamenalo, že protilátky by byly aktivovány jen v místě nádoru," vysvětlil Sachdev.

Podle Sachdeva by se tato metoda mohla používat k léčbě lokalizovaných nádorů nebo rakoviny kůže. Nebyla by ale vhodná u rakoviny krve, jako je leukémie.

V praxi by pak v případě rakoviny kůže světlo zamířilo na postižené místo a aktivovalo tak léky podané pacientovi. U dalších nádorů by pak lékaři malá LED světla implantovali nemocnému přímo v místě rakoviny.

Nejčastější je v Česku rakovina prsu a plic. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.