Průměrná penze stoupne. Bude nejvyšší v historii Česka vůči průměrné mzdě

Průměrný důchodce v současné době dostává každý měsíc zhruba 19 500 korun. Úprava valorizačního mechanismu mu od června přidá dalších 750 korun. "Oproti tomu původnímu je to trochu méně, ale není to tak, že by každému bylo kráceno stejně. Ti nízkopříjmoví důchodci dostanou velice podobnou částku, jakou měli dostat původně. A to krácení je zejména u těch vysokopříjmových důchodců," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

Například v roce 2019 pobíral průměrný důchodce zhruba 13 500 korun. A rostl také podíl vůči průměrné hrubé mzdě. V roce 2019 to bylo 39 %, letos se dostane až na 50 %. "My dosáhneme navýšení průměrné penze. Poprvé dosáhneme i toho, že průměrný důchod bude dosahovat 50 % průměrné mzdy a více než 60 % čisté mzdy, to jsou velmi důstojné podmínky pro naše seniory," myslí si premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:503129]

"Ta inflace pomohla důchodcům k tomu, že budou mít v historii České republiky nejvyšší důchody v poměru k průměrným mzdám," doplnil Bartoň.

Penzisté jsou v Česku jedinou skupinou, jejíž příjem je přímo vázaný na míru inflace. "Ostatní dávky se zvyšují často v poměru s inflací, ale není to automatické," přiblížil Bartoň.

"My jsme poslední dva roky, co tady máme vysokou inflaci, sledovali zvláštní trend. Většině společnosti padaly reálné příjmy, rodinám s dětmi i těm, co pracují. Ale důchodcům se neustále ten pád životní úrovně narovnával," sdělila komentátorka portálu Echo24 Lenka Zlámalová.

Valorizace důchodů je rozdělena na dvě složky. První částí je plošný příspěvek pro všechny 400 korun, druhou složkou je navýšení o 2,3 % z jejich současného důchodu. V praxi to tedy stále znamená, že lidé s vyšším důchodem opět dostanou přidáno více peněz než ti s nižším. Stejné tempo růstu jako u starobních důchodů se bude od června týkat i invalidních a pozůstalostních důchodů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.