Prymula bije na poplach: Černý kašel může být tak intenzivní, že praskají žebra

Bakterie černého kašle berou Česko útokem. "Jedná se o respirační onemocnění, nakažení je skoro okamžikovou záležitostí. Když budu někde v uzavřeném prostoru, stačí na to pár sekund," upozorňuje pro TN.cz Roman Prymula.

S rostoucími počty případů nakažených černým kašlem se lidé také více zajímají o testování proti této nemoci…

Například nějaké plošné testování v tuto chvíli nemá význam. Je na místě jen v případech, kdy se například projeví dušnost nebo kašel a trvá už delší dobu. Někdy tento kašel může připomínat kokrhání kohouta.

Část lidí, kteří přijdou do kontaktu s černým kašlem neonemocní. Jsou z nich ale takzvaní tiší přenašeči.

Toto označení používáme také u dalších onemocnění. Tito lidé sami nemají nějaké velké příznaky. Virus nebo v případě černého kašle bakterie v nich přežívá a oni ji šíří do svého okolí, aniž by to tušilo. Lidé se pak mohou nakazit a ani nevědí, kdy a kde se tak stalo.

[chooze:article;value:546936]

Ještě nedávno oborníci tvrdili, že nakažených černým kašlem by mohlo být za celý letošní rok okolo čtyř tisíc, k 17. březnu už těchto případů bylo 3 101…

Ten nárůst je skutečně markantní. Zatím se dá jen těžko předpokládat, jestli letos onemocní 10 000 lidí. Stále jsme v té růstové fázi a nejsme schopni odhadnout, kdy dojde k poklesu.

Na velkých sídlištích jsou v Česku i školy pro tisíc žáků. Jde podle vás o místa s velkým rizikem šíření černého kašle?

Školy jsou nepochybně jedním z míst, kde se to onemocnění šíří, ale závažnější je možnost přenosu v rodinách, kde dochází k blízkému kontaktu.

Jak dlouhou dobu bakterie černého kašle potřebují, aby se přenesly na další osobu?

Jedná se o respirační onemocnění, nakažení je skoro okamžikovou záležitostí. Když budu někde v uzavřeném prostoru, stačí na to pár sekund.

[chooze:article;value:546677]

Jak dlouhá je potom inkubační doba?

Nejprve začnou vznikat záněty na sliznicích to je asi sedm až deset dní od nakažení. Máme rýmu a třeba i zánět spojivek. To trvá zhruba dva týdny, kdy je ten člověk už infekční. Kašel se dostaví až později.

Jaký průběh má nemoc třeba u osob ve středním věku?

Prodělání černého kašle je velmi nepříjemné. Lidé dokonce mohou lapat po dechu a jsou případy, kdy ten kašel je někdy tak intenzivní, že u něj praskají žebra. To je ale spíše raritní.

Nedávno jsme se dozvěděli o letošním prvním úmrtí pacienta s černým kašlem.

Ten pacient ale měl zároveň celou řadu dalších závažných diagnóz. Černý kašel jinak zvlášť vysokou úmrtnost nemá. On naprosto dominantně ohrožuje kojence. Podle dlouhodobého sledování se 87 procent úmrtí týká právě jich. Pokud někdo zemře ve vyšším věku, je to naprosto raritní.

 Černý kašel trápí Česko. Minulý týden přibylo 608 nakažených (13/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.