Ptačí chřipka na Třebíčsku. Veterináři musí utratit 50 tisíc kachen

Nákaza se v neděli objevila na kachní farmě ve Valdíkově na Třebíčsku. Masivní úhyn chovatelé zaznamenali hned ve dvou z osmi hal, ve kterých tam kachny chovají. Nakažené kusy byly apatické a měly dýchací potíže.

Veterináři na místě během pondělí odebrali vzorky z uhynulých ptáků, a ty bohužel potvrdily výskyt ptačí chřipky vysoce nakažlivého typu H5N1. Na místě veterináři společně s hasiči už přijali přísná opatření, která mají zabránit dalšímu šíření nemoci.

[chooze:article;value:540088]

"Areál je uzavřený a nikdo sem nesmí vkročit. Zaměstnanci, kteří tu bydlí, také nikam nechodí," informoval o opatřeních ředitel kachní farmy Stanislav Hubálek. Kolem ohniska už úřady vytyčily ochranná pásma, tří a desetikilometrové. V nich je zakázán jakýkoliv přesun drůbeže.

V malochovech musí chovatelé udělat soupisy a svoji drůbež zavírat do vnitřních prostor. Až do odvolání jsou také zakázány veřejné burzy a výstavy ptactva.

V komerčním chovu, kde se nákaza ptačí chřipky objevila, budou muset být v příštích dnech vybity i zbývající kusy. Celkem se jedná o 50 tisíc kachen. Letos se navíc jedná už o 16. ohnisko nákazy ptačí chřipky u nás a o třetí v komerčních chovech.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.