Ptačí chřipka udeřila na Česko nebývalou silou. Je velmi agresivní, varují veterináři

Chovatel měl 29 kusů drůbeže, většinou se jednalo o slepice. Když je přišel zkontrolovat, žilo už jenom pět z nich. Veterináři měli podezření na ptačí chřipku a laboratoř jejich domněnky vzápětí jen potvrdila.

Jde o kmen H5N1, toto onemocnění je velmi agresivní, rychle se šíří a jak potvrzují veterináři, v chovu pokaždé uhyne drtivá většina nakažených zvířat. A i v tomhle případě zbylých pět kusů odborníci utratili.

[chooze:article;value:541807]

Ptačí chřipka letos udeřila na Česko nebývalou silou. Za první dva měsíce zasáhla už 20 malochovů, kde uhynulo 257 kusů drůbeže a dalších 158 jich veterináři museli uspat. Bohužel, nákaza byla potvrzená také v pěti komerčních chovech, takže škody se počítají v desítkách milionů korun, které nakonec hradí stát.

Jen v Pardubickém kraji šlo o dvě místa. V Kosoříně veterináři nechali utratit 73 tisíc kusů slepic a kohoutů. O tři dny později hasičská technika jela do Skleného na Svitavsku. V zemědělském areálu bylo dalších 20 tisíc kusů drůbeže.

I když obě provozovny patřily stejnému majiteli a byly 45 kilometrů od sebe, podle ministra zemědělství spolu oba případy vůbec nesouvisely. Tedy že by se nákaza dostala dovnitř třeba přes společné kontaminované krmivo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.