Putin nařídil vánoční příměří. Je to cynická past, tvrdí Ukrajina

​Ruský prezident Putin nařídil dočasný klid zbraní na ukrajinské frontě. Ve čtvrtek o tom informovala agentura TASS. Příměří má trvat od 6. do 7. ledna, tedy po dobu, kdy se v Rusku a na Ukrajině slaví Vánoce.

K vánočnímu příměří vyzval původně moskevský patriarcha Kirill. "Já, Kirill, patriarcha Moskvy a celého Ruska, apeluji na všechny strany zapojené do bratrovražedného konfliktu, aby zastavily palbu a nastolily vánoční příměří od 12:00 hodin 6. ledna do 24:00 hodin 7. ledna, aby pravoslavní lidé mohli navštěvovat bohoslužby," uvedl patriarcha podle agentury Reuters.

[chooze:article;value:482517]

​"Vzhledem k výzvě Jeho Svatosti patriarchy Kirilla pověřuji ministra obrany Ruské federace, aby zavedl režim příměří podél celé linie kontaktu mezi stranami na Ukrajině," rozhodl následně prezident Putin.

K pozastavení bojů vyzvala ruská hlava státu i Ukrajinu. Údajně proto, že v oblastech bojů žije velké množství občanů hlásících se k pravoslavné církvi. Věřící tak mají mít možnost zúčastnit se štědrovečerních bohoslužeb.

[chooze:article;value:482835]

​Ukrajina ale s návrhem nesouhlasí. "Ruská pravoslavná církev není autoritou světového pravoslaví a působí pouze jako ‘propagandista války‘. Vyzývala ke genocidě Ukrajinců, podporovala masakry a trvá na ještě větší militarizaci Ruska," napsal na twitteru poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

"Proto je prohlášení ruské pravoslavné církve o ‘vánočním příměří‘ cynickou pastí," reagoval Podoljak. "Ruská federace musí okupovaná území opustit – teprve poté začne ‘dočasné příměří‘. Nechte si pokrytectví pro sebe..." dodal

EU plánuje summit v Kyjevě. Chce probrat podporu Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.