Putin poprvé promluvil se západními novináři. Rozhovor byl plný výhrůžek

Ruský diktátor Vladimir Putin ve středu odpovídal na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru na otázky zahraničních novinářů, včetně těch západních. Podle tamní státní tiskové agentury TASS šlo o první takové setkání od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Většina dotazů se týkala zahraniční politiky a války.

Podle BBC Putin silně kritizoval dodávky západních zbraní na Ukrajinu, především raket s dlouhým doletem, a také to, že některé země dovolily jejich použití i proti cílům na ruském území. Naznačil také, jak na tento krok Rusko nejspíše odpoví.

"Pokud si některé země myslí, že je možné dodávat takové zbraně do válečné zóny, aby dopadaly na naše území a působily nám problémy, proč bychom neměli my mít právo dodávat zbraně podobného ražení do regionů, kde to povede k útokům na citlivá zařízení těchto zemí," nechal se Putin slyšet.

[chooze:article;value:558627]

"Pokud uvidíme, že jsou tyto země zataženy do války proti Ruské federaci, vyhrazujeme si právo jednat stejným způsobem," dodal Putin podle deníku Independent. Neupřesnil ale, do kterých zemí by tyto zbraně dodal.  

Ukrajina ale není jedinou stranou konfliktu, která přijímá ve svém boji pomoc ze zahraničí. Dodávky zbraní totiž získává také Rusko, a to například z Íránu nebo ze Severní Koreji. Boje navíc neprobíhají jen na ukrajinském území. K ostřelování Ukrajiny totiž dochází také z Ruska. Moskva navíc v relativním bezpečí svých hranic připravuje zbraně, munici a další vybavení pro vedení války.

Vládce Kremlu mluvil též o možném použití jaderných zbraní. "Z nějakého důvodu se Západ domnívá, že je Rusko nikdy nepoužije," prohlásil.

[chooze:article;value:558786]

"Máme jadernou doktrínu, která říká, že pokud něčí činy ohrožují naši suverenitu a územní celistvost, považujeme za možné, abychom využili všech prostředků, které máme k dispozici," dodal také. Že ale k útokům na ruské území dochází v přímém důsledku konfliktu, který sám vyvolal, už nezmínil.

Razantně ale odmítl, že by Rusko chtělo přímo zaútočit na země NATO. "Kdo s tím přišel? Je to naprostý nesmysl," řekl. Podobně vehementně ale Rusko ještě na začátku roku 2022 odmítalo útok na Ukrajinu.

"Neexistují žádné plány ani úmysly zaútočit na Ukrajinu. Není důvod se obávat nějakého eskalačního scénáře," prohlásil podle NPR v lednu roku 2022 náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. V té době přitom už probíhalo shromažďování ruských jednotek na ukrajinských hranicích.

Rusko straší prázdnými slovy, říká expert. Na Ukrajině si chystá půdu pro jednání:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.