Putin přivítal Si Ťin-pchinga v Moskvě. Svět vám může závidět, řekl prezidentovi

Celý svět netrpělivě očekával návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku. Čínský lídr přiletěl v pondělí ve dvanáct hodin tamního času do Moskvy, kde podle plánů zůstane až do středy, píše agentura RIA. Pro Si Ťin-pchinga jde o první zahraniční cestu poté, co byl 10. března potřetí zvolen prezidentem.

Si do Moskvy přiletěl navštívit ruského prezidenta Vladimira Putina. Oficiální důvod návštěvy je utužení vztahů mezi Ruskem a Čínou. "Během státní návštěvy Ruska bude prezident Si Ťin-pching diskutovat s Putinem o vzájemných vztazích a klíčových mezinárodních a regionálních otázkách. Důležitá bude také debata o prohloubení strategické spolupráce," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Po příletu na letiště Si Ťin-pchinga přivítal náměstek ministra zahraničí Dmitrij Černyšenko. Na Putina by však čekal marně. S ním a s několika dalšími čelními představiteli Ruska se teprve setká. Kromě Putina bude jednat také s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nebo bývalým prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

[chooze:article;value:495502]

​Krátce před přistáním prezidentského letadla Kyjev znovu vyzval Rusko, aby se stáhlo z území Ukrajiny. Jednání mezi čínským a ruským prezidentem o tom, jak konflikt ukončit, jsou také na programu návštěvy.

Oba prezidenti společně začali jednat ve tři čtvrtě na dvě odpoledne. Jejich společný rozhovor i přivítaní vysílá ruská televize. Představitelé států společně hovoří prostřednictvím tlumočníků.

V první části hovoru si prezidenti vyměnili zdvořilosti. "Za posledních několik let udělala Čína kolosální krok kupředu. Tento úspěch v celém světě probouzí zájem i závist," pronesl Putin podle CNN.

Si prohlásil, že Čína a Rusko mají shodné cíle a podpořil svůj ruský protějšek. "Ruský rozvoj se pod vaší silnou rukou znatelně zlepšil. Věřím, že vás ruští občané budou podporovat i v nadcházejících volbách," řekl čínský prezident.

Vztahy Číny a Ruska jsou poněkud zvláštní. Krátce před začátkem loňské invaze obě země uzavřely "přátelství bez hranic", uvedla agentura AP. Když ale ruské tanky překročily ukrajinské hranice, Čína v konfliktu vyhlásila neutralitu. "Číňané využívají příležitost a chtějí být hybatelem příměří. I proto zveřejnili svůj dvanáctibodový plán," vysvětlil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

I když Čína ve válce oficiálně nepodporuje ani jednu ze stran, s Ruskem čile obchoduje. Využila sankcí, které Západ uvalil na ruský prodej energetických zdrojů, a začala skupovat ruský plyn a ropu. "Pro Rusko je Čína nesmírně důležitá jako alternativní odběratel a Čína to ví," dodal Svoboda.

Přílet prezidenta Si Ťin-pchinga do Moskvy:

[chooze:gallery;value:30855]

​Čínská pomoc Rusku ale není pouze ekonomická. Návštěva čínského prezidenta jen několik dní poté, co byl na Putina vydán Mezinárodním trestním soudem v Haagu zatykač, signalizuje diplomatickou podporu ruskému vládci. Čína navíc vydání zatykače otevřeně kritizovala a soud vyzvala, aby respektoval diplomatickou imunitu a nepřistupoval ke dvojím standardům. Zatykač označila za neplatný.

[chooze:article;value:494827]

Čína navíc podle portálu Politico tajně posílala Rusku zbraně. Jednat se mělo o zhruba tisícovku útočných pušek, 12 tun ochranné výstroje a 12 dodávek dronových součástek. Opatrnou podporu měla posílat mezi červnem a prosincem 2022 skrze Turecko a Spojené arabské emiráty. 

Oficiálně by se ale na čínském přístupu k válce nemělo nic změnit. "Čína se bude držet své současné pozice neutrality. Jestli mezi ní a Ruskem budou nějaké neveřejné smlouvy, které uzavřely potají, to se ukáže až později," zakončil Svoboda.

Rusista Karel Svoboda: Číně válka nevyhovuje, protože kazí obchod. Tlačit na Rusko ale nechce kvůli surovinám:

O návštěvě Si Ťin-pchinga v Moskvě hovořil i novinář Jiří Just, který žije dlouhodobě v Rusku:​

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.