Putin se klepe strachy před drony. Po Moskvě nechal rozmístit protivzdušnou obranu

Jeřáb vyzvedávající protiletadlový systém na střechu bytového domu. Tak to v poslední době vypadá v Moskvě. Systém se objevil i na střeše ruského ministerstva obrany. Video, jak Rusové zvedají jeřábem systém Pancir na výškovou budovu, zveřejnil poradce ukrajinského prezidenta Anton Heraščenko:

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1616117667429072911

Pancir na střeše ruského ministerstva obrany:

​Ale není to jediný obranný prostředek v Moskvě. Britský portál Daily Mail informoval o tom, že tam Rusové rozmisťují také systémy S-400. Jeden je u zemědělské univerzity na severozápadě města, druhý na severovýchodě v národním parku Losí ostrov.

[chooze:article;value:477936]

​Systém S-400 Triumf byl sestrojený k ničení jak například strategických bombardérů, tak balistických střel. Může mít dosah až 400 kilometrů. Pancir S-1 je systém krátkého až středního dosahu, je určený k obraně průmyslových, vojenských i civilních cílů proti dronům, letadlům či naváděným střelám.

Může se jednat o reakci na prosincové útoky dronů v Rusku. Ty se zaměřily na cíle u Rjazaně, základnu Engels-2 u Saratova a také na vojenské letiště u Kurska. Podle všeho se jednalo o původně sovětské drony Tu-141 Striž, které pravděpodobně vypustili Ukrajinci. Více informací si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

​"Vypadá to, že Moskva je přinejmenším v doletu těchto strojů, takže existuje teoreticky potenciál Ukrajiny ji zasáhnout. Dává tedy smysl, že Moskva by měla být chráněná jako případný cíl. Nepovažuji úplně za pravděpodobné, že by k nějakému útoku došlo, pokud ale má ruská strana takových systémů dostatek, tak dává smysl, že by je použila. To, že je zvedá jeřábem na střechu, je přinejmenším zvláštní a nestandardní řešení," okomentoval bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola.

"Dá se představit, že nějakou část ruské veřejnosti by to mohlo znervóznit, nicméně bych neočekával zásadní dopad na ruské veřejné mínění," dodal Drmola.

Svět znovu spekuluje o zdravotním stavu ruského prezidenta. Zelenskyj pochybuje, že je naživu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.