Putin se po vydání mezinárodního zatykače bojí vězení, tvrdí ruský poslanec

Zpráva o zatykači, který v březnu vydal ICC v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou komisařku pro práva dětí Mariji Lvovou-Bělovou, vyvolala bouřlivé reakce. Zatímco část světa nad rozhodnutím soudu jásala, Rusko se soudu sídlícímu v nizozemském Haagu spíše vysmívalo.

Ruští politici se nebránili ani slovním útokům na samotnou justiční instituci, kterou označovali za bezzubou a zbytečnou. "Je snadné si představit nadzvukovou raketu Onyx letící z ruské lodi v Severním moři přímo na budovu soudu v Haagu," nechal se tehdy slyšet předseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv, jak jsme psali v tomto článku.

Zdroje portálu Moscow Times, z nichž někteří jsou členy vládnoucí strany Jednotné Rusko, ale uvedly, že v Kremlu zavládly obavy z následků, které mohou po vydání zatykače nastat. "Je to v podstatě výzva ke svržení vlády v Rusku," řekl portálu jeden z poslanců Státní dumy.

[chooze:article;value:496802]

Krátce poté, co zpráva o zatykači obletěla svět, se v Kremlu sešla zvláštní rada, která se měla rozhodnout, jak na situaci reagovat. Důležitá byla reakce jak na domácí, tak zahraniční scéně. Pro Putina a jeho zahraniční cesty totiž dokument znamená velké komplikace.

Vrcholné představitele Ruska krok soudu zaskočil. "Až skončí válka, jak bude Západ hovořit s Putinem? Je tam absolutní absence logického myšlení, která je znepokojující," řekl Moscow Times jeden ze zdrojů.

Rusko po jednání nasadilo siláckou rétoriku a začalo zpochybňovat legitimitu i racionalitu ICC. Snažilo se rozhodnutí soudu vylíčit jako šílené a nelogické. Zároveň ruští zákonodárci přichystali a v minulých dnech také schválili zákon, který ruskému prezidentovi propůjčuje pravomoc nevydávat ruské občany do zahraničí, pokud jsou obviněni z porušení zákonů, které v Rusku neexistují.

[chooze:article;value:501238]

Zároveň tento zákon navýšili o tresty pro všechny, kteří by pomáhali zahraničním organizacím v Rusku, a to i organizacím jako je například ICC. "Toto rozhodnutí nám dovolí chránit naši zemi před řadou mezinárodních organizací a před jejich nelegálními, nepřátelskými a agresivními akcemi," prohlásil mluvčí Státní dumy Vjačeslav Volodin.

Dokud je Putin v Rusku, je tak před soudem v Haagu chráněn. Pokud ale vstoupí na území státu, který uznává ICC, má velký problém. Takový stát jej totiž podle mezinárodních úmluv musí zadržet a dopravit do Haagu.

To je případ Jižní Afriky, kam má ruský lídr tento rok zamířit, aby navštívil summit zemí skupiny BRICS. Tato skupina kromě Ruska a Jihoafrické republiky shlukuje také Čínu, Indii a Brazílii. Plánování srpnového summitu tak přerušila neobvyklá komplikace a zatím není jisté, jak ji stát na jižním cípu Afriky vyřeší.

O Putinově paranoie promluvil i jeden ze členů jeho ochranky. Podle něj se bojí covidu a nevychází z krytu. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.