Putin ztrácí podporu klíčového spojence. Přátelství s Ruskem má meze, říká Čína

Když čínský prezident Si Ťin-pching navštívil v Moskvě před dvěma týdny svůj ruský protějšek Vladimira Putina, hovořil o vztahu obou zemí velmi vřele. Označil jej za přátelství bez hranic, což je termín, který obě země mezi sebou používají často. O výborném vztahu obou zemí svědčí i vřelá diplomatická podpora, kterou Čína Rusku poskytuje.

Obavy Západu z otevřené vojenské podpory Ruska ale Čína zatím nenaplňuje. Do konfliktu se totiž zapojit nechce ani dodáváním zbraní. Naopak, Peking se na mezinárodní scéně snaží vystupovat jako mírotvorce a přišel i s vlastním 12bodovým mírovým plánem, který má vyřešit válku na Ukrajině.

Rusko-čínské přátelství bez hranic tedy nejspíš nakonec své hranice má. Jednou z těchto hranic je válka. "Čína ve válce rozhodně není na straně Ruska, i když si to tak mnozí vykládají kvůli bezbřehému přátelství obou zemí," řekl portálu New York Times čínský velvyslanec v Evropské unii Fu Kong.

[chooze:article;value:497385]

Fu trval na tom, že zmíněné "přátelství bez hranic" je pouze slovním obratem, který nemá žádnou skutečnou váhu. Zároveň dodal, že i když chápe motivy Ruska k invazi, neschvaluje napadení Ukrajiny. Putinův režim by podle čínského velvyslance měl respektovat územní celistvost svého souseda, včetně Donbasu a Krymu, které si Rusko nárokuje.

Čínský velvyslanec se podle New York Times pokoušel alespoň částečně oddělit Peking a Moskvu před návštěvou předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně. Ekonomické vztahy Evropské unie a Číny jsou totiž s ohledem na konflikt na Ukrajině čím dál napjatější.

I Kreml naznačil, že přátelství Ruska a Číny je mnohem chladnější, než obě země dávají najevo. "Držíme se dvou dokumentů, které Putin a Si podepsali a na nichž jsou vyjmenované naše společné body. Jsou velmi konkrétní v tom, jak budeme vzájemně postupovat," řekl podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusista: Číně válka nevyhovuje, protože kazí obchod. Na Rusko ale nechce tlačit kvůli surovinám:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.