Putinova pravá ruka se pustila do Západu: Zhýralí fašisté, blíží se jejich konec

Putinův přední poradce, bývalý šéf tajné služby FSB a tajemník Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaj Patrušev se v rozhovoru pro deník Izvestija ostře opřel do západních elit. Označil je za neonacisty a srovnával je s Hitlerem.

"Fašismus a nacismus jsou jednoduše zlo. Aby Anglosasové vyřešili své moderní geopolitické problémy, nebojí se oživovat neonacistickou ideologii. Takové experimenty nevedou ke světové nadvládě, ale ke katastrofě. Proto je potřeba je tvrdě a nekompromisně potlačit," tvrdil například.

Obrátil se také do minulosti. "Existuje mnoho nevyvratitelných faktů o tom, jak představitelé anglosaské elity sdíleli fašistické myšlenky a finančně i organizačně podporovali Hitlera," prohlásil. To, že Sovětský svaz s nacistickým Německem před rokem 1941 spolupracoval mnohem výrazněji, například při napadení Polska v roce 1939 či dodáváním strategických surovin pro vedení války v Evropě, ale ostře odmítl a označil za žonglování s fakty.

[chooze:article;value:502519]

Rozšiřování NATO směrem na východ pak srovnal s postupem Hitlerových armád. "Všechny velké agresivní kampaně proti naší zemi byly vedeny s cílem odstranit ji jako hlavní geopolitickou sílu v Eurasii," myslí si dále Patrušev. Rusko pak označil za "kost v krku Západu, který se snaží vytvořit svůj vlastní světový řád".

Vrcholem ale byly jeho úvahy o tom, že Spojené státy čelí brzkému a nevyhnutelnému zničení. To jim údajně přinese výbuch supervulkánu v Yellowstonu. "Washington, který zasahuje do osudů jiných států a národů, by si měl pamatovat, že v Pompejích si staří Římané také žili dobře a byli také tak zhýralí," nechal se například slyšet.

Rusko v té době podle něj naopak bude nejbezpečnějším místem na Zemi. "Mimochodem, počet lidí, kteří se už teď chtějí přestěhovat do Ruska, roste," dodal.

[chooze:article;value:502810]

Podle politologa a rusisty Jiřího Justa je rozhovor s Patruševem sondou do smýšlení ruského vedení. "Hezky to ilustruje smýšlení vlivných mužů v Rusku. Můžeme se tomu smát, dokud si neuvědomíme, že to myslí vážně. Všechny své chyby, obavy a nedostatky omlouvají neonacisty nebo sopkou v Americe," myslí si.

"Pro ně je to realita. A tímto svým viděním reality infikují prostřednictvím propagandy Rusy, protože i oni to akceptují jako schůdné vysvětlení zbytečné války, sankcí a ostrakizace Ruska i sebe samých," tvrdí dále Just.

"To, že jeden z nejvlivnějších mužů Ruska, šéf Bezpečnostní rady, přirovnává Západ k Hitlerovi a obviňuje Západ z neonacismu, se nám může zdát absurdní. Stejně jako slova o tom, že Američané vědí, že výbuch vulkánu v Yellowstonu může znamenat pro USA katastrofu. Jenže to netvrdí žádný pán s čepičkou z alobalu na hlavě, ale nejbližší Putinův poradce," zdůraznil.

[chooze:article;value:502440]

"Používání historických paralel je pak tradiční argumentační trik, na který slyší většina Rusů. Druhá světová válka je univerzální téma, protože v každé ruské rodině měli dědečka, který bojoval, nebo dokonce padl na frontě. Na vítězství SSSR nad nacismem jsou hrdí snad všichni Rusové. A toho zneužívá ruský stát k mobilizaci – jak té válečné, tak i politické," doplnil Just.

Podle vulkanologa Filipa Tomka z Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se navíc výbuchu supervulkánu rozhodně bát nemusíme. "Troufám si říct, že lidská civilizace výbuch Yellowstonu nikdy nezažije. Na to v jeho magmatickém kotli není dost tepla," tvrdí.

Rusko zaútočilo drony na Kyjev. Je to předzvěst chystané ofenzivy proti Ukrajině, říká stratég:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.