V Indii se vyvinula nebezpečná plíseň. Je extrémně odolná a napadá miminka

Znepokojivá zjištění o kvasince Lodderomyces elongisporus tým mikrobiologů z Indie a Kanady popsal ve studii zveřejněné před několika dny v odborném časopise mBio. Tento nebezpečný patogen byl objevený poměrně nedávno a vyskytoval se dosud převážně u dospělých lidí s nemocným imunitním systémem anebo narkomanů užívajících nitrožilně drogy.

Před zhruba rokem a půl ale náhle vyvolal lokální epidemii na novorozeneckém oddělení v nemocnici v Dillí. Právě na toto ohnisko se vědci při svém výzkumu zaměřili. Ve všech případech se jednalo o předčasně narozené děti, které pobývaly na jednotce intenzivní péče. Jak připomíná indický deník Outlook, jedno z nich tato infekce zabila. 

[chooze:article;value:435035]

​Zbytek se podařilo vyléčit nasazenými antimykotiky, tedy léky proti kvasinkám a plísním. Přestože byla jejich léčba úspěšná, patogen z nemocnice nezmizel. Ukázalo se totiž, že ho nedokáží odstranit ani silné chemikálie užívané ve zdravotnických zařízeních k dezinfekci. Navzdory opakovanému důkladnému čištění všech prostor tato kvasinka dokázala na tamní jednotce intenzivní péče infikovat další novorozence.

"Toto zjištění je znepokojivé, protože se zdá, že v nemocničním prostředí dochází k selekci vysoce odolných houbových patogenů. Přizpůsobují se a vyvíjejí velmi rychle," vysvětlil hlavní autor studie Ťien-pching Su. Výzkumníci odhalili, že Lodderomyces elongisporus se dokáže rozmnožovat a vyvíjet mnohem rychleji než jeho příbuzná Candida auris – další vysoce odolná kvasinka, která se šíří po celém světě a působí stále více smrtelných infekcí. 

[chooze:article;value:497293]

​"Lodderomyces elongisporus patří mezi rozšiřující se seznam hub, které jsou schopné způsobit závažné infekce u lidí," konstatoval Su. Nezodpovězenou otázkou zůstává, jak se dostala na oddělení mezi malé děti. Výsledky jiné studie ale naznačují, že možným zdrojem je ovoce. Potvrdila se totiž příbuznost s kmeny kvasinek, které se vyskytují na jablkách. 

Na to, že jsou houby opomíjenými nebezpečnými patogeny, Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje už nějakou dobu. Loni dokonce zveřejnila seznam 19 z nich, které představují hrozbu pro globální zdraví (psali jsme o tom zde). Problémem je především jejich rostoucí rezistence vůči dostupným lékům, kterých je navíc vyvíjeno velmi málo.

Svrab sužuje Česko. Lékaři bojují s největší epidemií za 30 let (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.