Putinův pád může přijít rychle, věří historik. Rýsuje se mu nový nepřítel

Prezidentské volby v Rusku, které jsou naplánované na březen 2024, mají jasného favorita. Je jím stávající prezident Vladimir Putin. Ten chce u uren mít dokonce rekordní výsledek a překročit hranici podpory 80 procent hlasů.

Toto vítězství však není samozřejmostí, stejně jako jeho účast ve volbách. Podle ruského historika Jurije Felštinského, který se detailně zaměřuje na moderní dějiny Sovětského svazu i Ruska, totiž Putina může čekat neslavný pád. A to včetně předčasného odchodu z funkce.

Podle Felštinského příštího ruského prezidenta vybere Federální služba bezpečnosti (FSB). Ta jej má navíc přinutit k tomu, aby rezignoval na svou funkci i na svou kandidaturu. "Tento typ rezignací před dokončením volebního období je v Rusku běžný," řekl Felštinskyj podle portálu Express.

[chooze:article;value:520943]

Podobně rezignoval v roce 1999 tehdejší ruský prezident Boris Jelcin, kterého Putin nahradil. "Je tu však háček. Když Jelcin odešel z prezidentské pozice, Putin podepsal zákon, který Jelcinovi propůjčil imunitu před perzekucemi," uvedl Felštinskyj.

Putin je ale ve zcela jiné pozici, než byl Jelcin. "Pro Putina tohle nikdo neudělá, protože je na něj vydán mezinárodní zatykač," domnívá se Felštinskyj. Odkazoval přitom na zatykač, který na Putina vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu pro válečné zločiny a hromadný únos ukrajinských dětí do Ruska.

Teoreticky by tak Putin neměl imunitu, což by jej činilo zranitelným vůči zatčení. Tam ale Felštinskyj našlapuje opatrně. "Ano, mohli by jej pak vydat do Haagu. Ale nemyslím si, že se to stane. Putin se toho však rozhodně bojí," věří.

[chooze:article;value:520901]

Důvodem, proč by mohla FSB mít zájem na sesazení Putina, by mohla být právě válka na Ukrajině. Ta se totiž na ruském životním standardu výrazně podepisuje, což činí Putina čím dál méně populárním mezi politickými a ekonomickými špičkami Ruska. Politicky by tak Putin válku nemusel přežít, spekuluje portál The Week.

Pokud totiž chtějí Putinovi nepřátelé uvolnit místo na vůdčí pozici, musí Putin nejprve vypadat jako poražený, aby byl odpor ke změně vedení co nejmenší. V takovém případě se ho mohou jeho nejbližší podporovatelé zbavit a možná se i pokusit o jeho potrestání, aby mohli veškerou zodpovědnost za válku na Ukrajině shodit na něj.

Prigožina zabil Putin, mají jasno světoví politici. Spekulují o sestřelení (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.