Původní odhady se nenaplnily. Rozvědka spočítala, jak dlouho Rusko může válčit

Přestože Rusku invaze zdaleka nevychází tak, jak si plánovalo, do propadliště dějin ještě nemizí. Podle litevské vojenské rozvědky má stále dost zdrojů na pokračování války, píší tamní noviny Vilniaus diena. "Odhadujeme, že zdroje, které má Rusko aktuálně k dispozici, by stačily na další dva roky války s takovou intenzitou bojů, jakou vidíme dnes," prozradil šéf rozvědky Elegijus Paulavičius.

Neočekává, že se Rusko vytasí s převratnými technologiemi. Zdroje, které mu umožní setrvat ve válce ještě takto dlouho, pocházejí z období studené války, kdy si Moskva vytvořila velké zásoby zbraní. Už nyní jsme podle Paulavičiuse svědky toho, že ruská armáda proti Ukrajincům nasazuje zastaralou techniku, která je však schopná působit rozsáhlé škody na ukrajinské infrastruktuře.

[chooze:article;value:494115]

​V důsledku sankcí Moskva nemá dostatek komponentů, které by jí umožnily vyvíjet a modernizovat zbraně. Odhady litevské rozvědky ale vychází pouze ze zdrojů samotného Ruska. Nezahrnují případnou pomoc jiných mezinárodních hráčů. "Jak dlouho bude reálně schopné válčit, bude také záviset na podpoře od států, jako je Írán a Severní Korea," zdůraznil Paulavičius.

Na Západě panují obavy z toho, jak by do konfliktu mohla zasáhnout Čína poskytnutím zbraní Rusku. Na začátku března poctil Peking návštěvou běloruský prezident a spojenec Vladimira Putina Alexandr Lukašenko, přičemž podle expertů z Institutu pro studium války by Bělorusko mohlo výrazně přispět k prohloubení rusko-čínských vztahů.

Mezitím ale Rusko přichází o jiné své spojence. Tento týden dalo Srbsko jasně najevo, že se v budoucnu možná připojí k západním sankcím. Od Putina se zřejmě odvrátí i Maďarsko. "Kvůli geopolitickým změnám bude Maďarsko pravděpodobně muset v budoucnu přehodnotit blízké vztahy s Ruskem," prohlásil premiér Viktor Orbán.

Více informací se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.