Pylová sezona se rozjela naplno. Alergici nejsou v bezpečí ani doma

Mnozí se na jarní rozkvetlou přírodu těší, pro alergiky však představuje nepříjemné měsíce kýchání, smrkání a oteklých očí. Přestože lidé tráví většinu času někde uvnitř, neuvědomují si, že ani tam nejsou před pylem v bezpečí.

"Vzhledem k rozšíření rostlin, jako jsou jarní dřeviny, stromy, traviny a plevele, bývá eliminace pylu velmi náročná, a to i ve vnitřních prostorech," řekl Tomáš Milota z pražského Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

[chooze:article;value:501613]

Prvním krokem ke snížení množství pylových zrn v interiérech je podle odborníků omezení větrání. Při každém otevření okna nebo dveří se totiž pyly dostávají dovnitř. Přesto by však lidé kvůli bakteriím a cirkulaci vzduchu v místnosti větrat měli. Otevírání oken je však lepší omezit na rána a pozdní večery, kdy je koncentrace pylu ve vzduchu nejnižší.

Alergikům by také měl ulevit pravidelný úklid. Pomoci můžou například vzduchové filtry nebo přenosné čističky vzduchu. Ideální je také vysávat výkonným vysavačem, často vytírat a stírat povrchy vlhkým hadříkem, aby nedošlo k víření prachu a napadaných pylových zrnek.

[chooze:article;value:500739]

"Mé dceři diagnostikovali už v útlém věku astma a silnou alergii na pyly trav. Museli jsme se tak doma zbavit koberců, v nichž se pyly hodně drží, častěji měníme povlečení a obecně více uklízíme. Během vrcholu pylové sezóny stačí chvilku větrat, třeba jen během vaření, a už vidím na parapetech vrstvičku pylu," vysvětlila paní Monika z Prahy. 

Lidé mnohdy netuší, že si nosí pyl do domu i ve vlasech nebo na povrchu oblečení. Pro alergiky je proto zásadní snažit se minimalizovat kontakt s rostlinami a květinami, které produkují dráždivý pyl. "V případě pobytu v přírodě lidé mohou kontakt s alergeny omezit nošením brýlí," dodal imunolog Tomáš Milota.

Když není možné se kvetoucí přírodě vyhnout, odborníci doporučují, aby se lidé po příchodu domů pokaždé opláchli a převlékli, zamezí tím přenosu pylu do pokojů. V opačném případě by si ho mohli zanést dokonce na postel a polštář, kde se pak drží v blízkosti obličeje. Také by během pylové sezóny raději neměli sušit prádlo venku. 

Pylová sezóna je tady. Kvůli mírné zimě přišla dříve (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.