Rakovinu prsu jsem měla ve 23 letech. Myslete na samovyšetření, radí bývalá pacientka

"Já jsem o rakovině prsu vůbec nic nevěděla. Byla jsem taková šťastná, že se to téma nikoho v mém okolí netýká, ale ve 23 letech, jedno léto před pátým ročníkem vysoké školy, se mě to dotklo, protože jsem si našla bouličku," popsala manažerka projektu Bellis Nikol Pazderová.

Dodala, že se jednalo o agresivní typ rakoviny. "Tehdy, 13 let zpátky, nebyly žádné informace a já vůbec nevěděla, jestli jednou budu moc mít děti, jestli můžu chodit do školy, jestli zvládnu státnice, co to znamená podstupovat chemoterapii, jak to bude vypadat, až přijdu o ta prsa, a právě proto se tolik angažuji v pomoci druhým ženám a v projektu Bellis," přiblížila.

Když si našla bulku v prsu, bylo Petře Svobodové 29 let. "Absolutně jsem nečekala, že by se mi něco takového mohlo stát. U nás v rodině to nikdo nikdy neměl. Naštěstí jsem to nenechala být a šla jsem ihned k lékaři. Také mě zjistili agresivnější formu karcinomu prsu," řekla.

[chooze:article;value:577707]

Při léčbě také zjistila, že má mutaci genu BRCA1, což znamená vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. "V celém průběhu léčby jsem strašně toužila povídat nebo sdílet to s někým, kdo by chápal, jak mi je v tu chvíli. V tu chvíli jsem kolem sebe neměla moc příležitostí k tomu, až jsem vlastně poznala Bellisky a dostala se k Belliskám a za to jsem byla velmi, velmi vděčná, a proto mě práce u nich velmi naplňuje," dodala.

Jedním z hlavních cílů Bellisek, jak si členky projektu a zapojené pacientky říkají, je nabídnout pomocnou ruku a psychologickou podporu všem ženám, kterých se onemocnění rakoviny prsu týká. "Máme právě třeba linku, kam mohou zavolat, kterou má na starosti tady Péťa. Máme podcasty Bellis Pink Talks, vydali jsme knihu Nejsi na to sama, chystáme nyní i druhý díl," vyjmenovala Pazderová.

Mezi další pomoc patří aktivní asistence konkrétním pacientkám. To se týká hlavně žen, které onemocněly v produktivním věku a řeší třeba těhotenství, rodičovství a návrat do práce. A návrat do normálního života bývá těžký. Důležitá je také prevence rakoviny, kdy vyráží na debaty a přednášky do školy.

[chooze:article;value:576334]

​Jednou z důležitých součástí prevence je smaovyšetření. A není od věci s ním začít co nejdříve. "Věk záleží na vyspělosti dané dívky. My, co máme edukaci na středních školách, tak to jsou třetí, čtvrté ročníky, to znamená, že to jsou holčiny ve věku 17 a 18 let.

Ideální je kontrola jednou za měsíc, nejlépe po skončení menstruace. "Ty prsa jsou v tu chvíli nejlépe prohmatatelná a nejméně bolestivá. U žen, které nemenstruují z nějakého důvodu nebo již nemenstruují, tak si prostě určí jeden den v měsíci. Každý měsíc třetího se prostě vyšetřím," doporučila Svobodová. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.