Rakušan: Česko je bezpečnou zemí. Ukázal data, kolik zločinů páchají cizinci

Rakušan na úvod tiskové konference vyjádřil účast obětem trestných činů a jejich rodinám a poděkoval policii za příkladnou práci. Pachatele se v obou případech podařilo dopadnout během šesti hodin. Ministr vnitra ale trvá na tom, že navzdory tomu, že se podle něj někteří lidé snaží vyvolat v lidech pocit, že se bezpečnostní situace v Česku zhoršuje, Česko je nadále bezpečnou zemí.

Rakušan při tom srovnával situaci v roce 2019, než udeřil covid, se současným rokem. "Máme v Česku zaznamenáno o 5 000 trestných činů méně, než tomu bylo za srovnatelné období roku 2019. Nárůst kriminality v letošním roce byl šestinásobně nižší, než byl v roce 2022," upozorňuje ministr vnitra.

Přinesl také srovnání, jak je to s kriminalitou cizinců. V roce 2019 spáchali 8,2 % trestných činů. Cizinci v té době tvořili 6 % lidí žijících na území České republiky. Nyní tvoří cizinci zhruba 10 až 11 % populace země, zodpovědní jsou za 11,5 % trestných činů.

Konkrétně pak mluvil Rakušan i o Ukrajincích, protože zejména znásilnění a pokus o vraždu dívky v Plzni vyvolalo na sociálních sítích bouřlivé reakce proti Ukrajincům. Policie k činu uvedla jen to, že jej spáchal cizinec, ale vyjádřilo se k němu ukrajinské velvyslanectví, které ho odsoudilo. Ukrajinci podle Rakušana jsou pachateli 4 % z celkového počtu všech trestných činů spáchaných v Česku. K 200 tisícům, kteří zde žili před válkou, přibylo přibližně 350 tisíc, tedy tvoří zhruba 5,5 % populace.

"Všechny trestné činy, veškeré protiprávní jednání na území České republiky, budou vyšetřovány řádně a v každém jednotlivém případě stejně, v souladu se zákony České republiky," uvedl ministr vnitra. Odmítl princip kolektivní viny. "Za každý konkrétní trestný čin nese odpovědnost ten jedinec, který daný trestný čin spáchal," dodal Rakušan.

Dvě brutální znásilnění

Policejní prezident Martin Vondrášek se vyjádřil ke dvěma případům z posledních dní. Nejprve k útoku v Plzni, kde čerstvě osmnáctiletý muž znásilnil a pokusil se zavraždit svoji 15letou známou. Ta předstírala smrt, pak si ale zavolala pomoc. Policisty přivolali záchranáři. Útočníka se podařilo za šest hodin vypátrat a dopadnout.

Muže v pátek poslal soud do vazby. "Pokud se soud ztotožní s naší kvalifikací, hrozí mu 15 až 25 let, nebo výjimečný trest," vysvětlil Vondrášek.

Druhý útočník napadl v noci na sobotu v Praze 10 38letou ženu. Je mu teprve 16 let, takže je mladistvý. Vondrášek očekává, že policie podá podnět na vzetí do vazby, což je v daném případě standardní postup, vzhledem k věku pachatele nekomentoval případ nad rámec toho, že za čin hrozí 5 až 12 let, ale protože je pachatel mladistvý, trest se mu snižuje na polovinu a horní hranice by neměla překročit pět let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.