Rakušan: Rusko je pro nás riziko. Máme desítky útoků na naše systémy týdně

Terčem žhářského útoku se Česká republika stala začátkem června, kdy se Jihoameričan měl na objednávku Ruska pokusit zapálit autobusy v Praze 9. "Je k tomu udělaná velká kauza po prohraných volbách vládní koalice. Já tomu rozumím, že potřebujeme kauzami překrývat ty věci," řekla Konečná a označila celou událost za pseudokauzu.

S tím ale Rakušan nesouhlasil. "Je tady občan, kterého si Rusko platilo, aby spáchal teroristický čin na území České republiky," uvedl. Dodal, že není namístě se vysmívat tomu, že se mu to nepovedlo, a Češi by měli být rádi, že to tak dopadlo.

[chooze:article;value:561534]

"Byli jsme zvyklí na ten on-line svět. My na ministerstvu vnitra evidujeme několik desítek pokusů o útoky na naše systémy týdně," popsal. Teď se ale podle něj situace změnila tím, že se Rusko už nebrání ani fyzickým útokům na infrastrukturu.

"Já je vnímám a nejenom ze strany Ruska," řekla o možných bezpečnostních hrozbách Konečná. "Měli bychom být obezřetní v tom, jak se na nás jednotlivé mocnosti, všechny světové mocnosti, dívají a jaké zájmy u nás hodlají prosazovat," dodala. Obává se údajně vlivů z Ruska, ale i Ameriky nebo Evropské unie.

[chooze:article;value:559622]

"Vy tady srovnáváte hybridní působení Ruska, které je v objektivní válce proti Ukrajině, které je v objektivní hybridní válce proti Evropě, s tím, že jsme v pevném spojeneckém vztahu v rámci NATO se Spojenými státy, že jsme členy Evropské unie. Já je nevnímám jako nepřítele, já EU vnímám jako něco, co jsme my," oponoval jí ministr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.