Rakušan se při debatách "utrhl z řetězu". Za zestátnění ČEZu to schytal od kolegů i opozice

"Musíme naši politiku přitvrdit a dělat jenom to, co je správné," řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Jak slíbil, tak udělal. Rakušan přitvrzovat skutečně začal. Jenže to nejspíš přehnal.

Naposledy výrokem o vytěsnění minoritních akcionářů ČEZu. "O tom vláda jedná, připravuje se to. Jsou tam někteří minoritní akcionáři, to se musí vyřešit. Ale myslím, že to ještě naše vláda stihne," dodal ministr.

[chooze:article;value:538680]

I když se Rakušan vzápětí omluvil a uvedl, že vláda nic takového neplánuje, zbytku vládní koalice je výrok stále trnem v oku. Stejně jako celá nová kampaň Starostů a nezávislých. "Takové věci se dělají řádově šest měsíců až tři měsíce před volbami. Když někdo začne takovou kampaň, tak to začne otřásat i ostatními stranami," má jasno poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

"ČEZ je státní společnost, má i minoritní akcionáře. Ne úplně šťastný výrok může poškodit jak stát, tak i soukromé minoritní akcionáře," řekl poslanec Jan Skopeček (ODS).

"To, že se občas objevují nějaké rozdíly mezi jednotlivými politickými stranami, je logické. To, že ne všechny výroky a strategické kroky já třeba považuji za šťastné, tak taky prostě je," nechal se slyšet premiér Petr Fiala (ODS).

Výrok je problematický i podle expertů. "Ministr Rakušan teď může být popotahován za to, že nestandardní cestou vynesl nové informace," myslí si ekonom Petr Bartoň.

"Výrok byl důsledkem toho, že pan ministr se rozhodl jít na tenký led těch veřejných debat s občany. A zjevně se mu to nepodařilo. Je možná i dobře, že už na začátku té kampaně došlo k takovým nepříjemnostem. Možná, že bude čas zabrzdit, možná je fakt dobře, aby se hnutí STAN teďka zamyslelo, jestli zvolilo dobrou formu," doplnil Dufek.

[chooze:article;value:537578]

"Změnu formátu ohlášených debat neplánujeme. Jsem přesvědčený, že to, že se bavíme s lidmi napřímo i v regionech, kde stávající vláda nemá velkou podporu, je něco, co může vládě naopak prospět," myslí si Rakušan.

Dalším klínem, který Starostové a nezávislí vrážejí do vládní koalice, je snaha o euro. Prosazují názor, aby vláda stanovila termín pro vstup do předpokoje eura, takzvaného evropského směnného mechanismu. ODS je ale proti. A právě snaha vyhnout se ostrému střetu se STANem, který si nově předsevzal svá přání na vládě důsledněji prosazovat, může být podle informací TV Nova důvodem, proč kabinet debatu o vstupu do tohoto měnového systému oddaluje.

Politologové mají o kroku Rakušana jasno

Politologové a komentátoři se shodují na tom, že šéf hnutí STAN zahájil předvolební kampaň a snaží se zvýšit šance jeho hnutí v evropských volbách. Vládní koalici to může podle nich ještě více rozdělit.

"To, co dělá Vít Rakušan, je samozřejmě součást volební kampaně, která už pojede automaticky do podzimu 2025. On se prostě snaží zviditelnit svou stranu, která tak trochu od začátku řeší jen svoje vlastní průšvihy. A za druhé přece jenom ta vláda působí až příliš jednolitě na to, že v ní je pět stran. Kdy se takhle naposledy mluvilo o STANu. A to je ten hlavní důvod, proč tyhle akce absolvuje," je přesvědčený komentátor Jindřich Šídlo.

"Zvolil k tomu způsob, který možná není úplně produktivní, protože zatím ty dosavadní besedy v hospodách vyprodukovaly spíše napětí a frustrace než něco pozitivního. Atmosféra v koalici je velmi vzrušená a jemu může občas uklouznout něco, co sám nechtěl říct. Což už se koneckonců stalo v případě možného znárodnění ČEZu. A to může vyvolat ve vládní koalici velké napětí," řekl politolog Jiří Pehe.

[chooze:article;value:529033]

"Jemu ani tak nejde o to přesvědčit občany, že má pravdu nebo o správné politice této vlády, ale upoutat pozornost médií. Najal si na to nový marketingový tým. To mu celkem vychází, ty diskuze skutečně přitáhly pozornost, ale je otázka, jestli to zvýší preference starostů," uvedl politolog Lukáš Valeš.

"Těch různých koaličních rozbrojů určitě bude přibývat, ale ta koalice bude držet dál. Protože podle nich za vše může Andrej Babiš. Oni nemají jinou možnost, ale všichni s těmi nadcházejícími volbami pak budou hrát na sebe," uzavřela komentátorka Lenka Zlámalová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.