Rána pro Putina! Tajný průzkum ukázal, co si Rusové myslí o válce na Ukrajině

Radši mír než válku, zaznívá z úst Rusů. Nedávné porážky a částečná vojenská mobilizace donutily ruské občany přehodnotit pohled na invazi na Ukrajinu a stále více z nich se začalo stavět proti ní.

Podle tajné studie Federální ochranné služby, kterou získal web Meduza, by 55 procent Rusů chtělo jednat s Ukrajinou o míru. Britský list Daily Mail upozornil, že se jedná o výrazný posun od letošního července, kdy pro vyjednávání bylo pouze 32 procent respondentů.

[chooze:article;value:477382]

Podle průzkumu značně klesla celá podpora vojenské operace na Ukrajině, s Putinovou invazí souhlasí už jen čtvrtina Rusů. Podle ředitele centra Levada Denise Volkova začal odpor proti válce rychle růst hlavně po Putinovu mobilizačním dekretu z 21. září.

"Rusové mají velkou nechuť k osobní účasti ve válce. Nadále invazi částečně podporují, ale nechtějí se jí zúčastnit. Když se zvyšuje riziko pro ně samé, jsou ochotni zahájit mírová jednání," prozradil specialista na veřejné mínění Denis Volkov.

[chooze:article;value:477311]

Sociolog Grigorij Judin dodal, že k posunu názorů tamních občanů přispěl i pocit každodenního nebezpečí, se kterým se najednou lidé setkali. Rusové podle něj ztratili víru v možné vítězství a k válce začínají být apatičtí.

Podle politologa Vladimira Gelmana je však nepravděpodobné, že by ruské veřejné mínění donutilo Putina skutečně s Ukrajinou jednat. Dodal, že ruská vláda neplánuje dělat žádné ústupky a k jednání by ji dovedly jen neúspěchy v boji.

Klesající podporu války probralo TN Live s rusistou Karlem Svobodou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.