Rána pro Putina! Velký spojenec mu neplatí za zbraně. Rusové zastavili dodávky

Ruská válka na Ukrajině má negativní dopad i na ruský zbrojní průmysl. Kromě toho, že trpí pod tíhou sankcí, které zakazují do země dovážet západní komponenty, Rusové mají problém splnit i zakázky, které již uzavřeli, případně za ně dostat zaplaceno. Takovým případem je i vztah s Indií, která byla podle webu The Moscow Times před válkou největším zákazníkem ruských zbrojovek.

Rusové teď Indii zbraně přestali posílat, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na indické představitele. Indie tak stále čeká na dva z pěti objednaných protileteckých systémů S-400 a stojí také jednání o kontraktu na dodávky náhradních dílů v hodnotě 10 miliard dolarů (přes 214 miliard korun). Země se totiž nemohou dohodnout na tom, jak mají Indové Rusům zaplatit.

Tradičně obchodují v amerických dolarech, ty se ale Indie zdráhá poslat, aby na ni nedopadly americké sankce. Nabídla tak své rupie. Jenže jejich kurz je hodně pohyblivý, takže je Rusko odmítlo. Odmítlo i možnost, že by si za ně mohlo zpětně nakoupit indické dluhopisy.

Indové zase nechtějí za zbraně platit v ruských rublech, protože kurz je podle nejlidnatější země světa nadhodnocený a pro Indii nevýhodný. Nabízela se platba v eurech nebo dirhamech (měna Spojených arabských emirátů), což jsou měny, za které Indie nakupuje ruskou ropu, ale to se Indům nelíbí, jednak proto, že by se jim kvůli směnným kurzům zbraně prodražily, a pak se bojí, že i v takovém případě by na zemi dopadly sankce. Země zvažovaly i barterový obchod, jenže i tady hrají roli sankce, kdy se některé zboží nesmí do Ruska dovážet. Navíc Rusko má vůči Indii obrovský přebytek zahraničního obchodu.

Nejsou schopní dodávat, potvrdili Indové

Zástupci indického letectva už před měsícem uvedli, že Rusko není kvůli válce na Ukrajině schopné dostát svým závazkům. Vyplývá to ze zprávy, kterou projednal indický parlament. Letectvo v ní uvádí, že kvůli válce nelze čekat žádnou velkou dodávku. "Napsali nám, že nejsou schopní ji doručit," cituje ze zprávy stanice CNN.

Indie je jedním z největších dovozců zbraní. Má totiž napjaté vztahy hned se dvěma velkými sousedy – s Pákistánem a s Čínou. Všechny tři země jsou vyzbrojené jadernými zbraněmi. Už od dob studené války měla Indie silné vazby na sovětský a později ruský vojenský průmysl. Páteří letectva je 247 stíhaček Su-30 a 65 strojů MiG-29. Letectvo také provozuje 223 vrtulníků Mi-17. Armáda má přes 2 000 tanků T-90 a 2 400 T-72. Námořnictvo si pak před lety pořídilo vyřazenou ruskou letadlovou loď, kterou Rusové celou modernizovali.

Problém se zřejmě hned tak vyřešit nepodaří. Jak připomíná Bloomberg, Indie bude v září hostit setkání skupiny nejsilnějších ekonomik G20, a tak země nechce tím, že by začala Rusům posílat peníze za zbraně, toto setkání narušit.

A tak už pocítili příležitost jiní. V únoru se poprvé na letecké show v Indii předvedly stíhačky F-35 amerického letectva. Tedy ty samé stroje 5. generace, o jejichž nákupu jedná i Česká republika. Indie původně plánovala, že stíhačku 5. generace vyvine společně s Ruskem, respektive že zafinancuje ruský projekt na takovýto letoun, z plánů ovšem vycouvala, připomíná web Hindustan Times.

Stroje F-35 jsou pro české letectvo jediným řešením, myslí si náčelník generálního štábu, více zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.